İletişim becerilerimizi nasıl geliştiririz?
Becerilerinizi gerçekten geliştirmek için iki şey gereklidir: pratik yapmak ve dikkatinizi vermek. Herhangi bir beceriyi geliştirmek için okuduğunuz kitaplar faydalı olmayacaktır; geliştirmek için beceriyi aktif ve dikkatli bir şekilde uygulamanız gerekir. Özellikle pratik yapılması ve öğrenilmesi gereken üç şey şunlardır: dinleme, merak ve empati.
-Gerçekten Dinleyin
Dinleme oldukça temel bir beceri olsa da aktif dinleme ileri düzeyde bir beceridir. Aktif dinleme, yargılarınızı, egonuzu ve çözümlerinizi ortadan kaldırırken yalnızca kelimeleri değil aynı zamanda duyguları, ses tonunu, beden dilini ve nüansları da duymaya zaman ayırmayı gerektirir. Yani aktif dinleme, daha sonra ne söyleyeceğinizi düşünmeden dinlemektir ve tartışmak, düzeltmek veya katkıda bulunmak yerine anlamaktır. Konuşmamak zordur ancak "görüyorum" ve "devam et" gibi teşvik edici unsurları minimum düzeyde kullanmak gerekir. Öne eğilmek bile odaklı olduğunuzu göstermenize yardımcı olur. Odaklanmış kalabilmenizi sağlamak için mümkün olduğunca dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın.
-Merak Edin
Gerçekten dinlerken zaten doğal olarak meraklı olmuş olabilirsiniz. Ancak durumu ve nüansları iyice anladıktan sonra onlar hakkında konuşmaya başlayabilirsiniz. Merakınızı taklit edemeyeceğinizi ve merakınızı aceleye getiremeyeceğinizi unutmamak önemlidir. Bir sorunu ortaya çıkarmak için 10 dakikalık bir sohbet yeterli olmayacaktır. İki yönlü bir konuşma yapıyorsanız, karşılıklı anlayışı geliştirmek için merak uyandırmak için zamana ihtiyacınız vardır.
Merak etmek, neden belirli bir şekilde hissettiklerini daha derinlemesine inceleyebileceğiniz veya vücut dilindeki değişiklikler gibi nüansları görmeye başlayabileceğiniz anlamına gelir. Örneğin, beden dili, bu konuda soru sorulan mesajla tutarsız görünüyorsa, ya size daha iyi bir fikir verebilir (örn. kendilerini rahatsız hissediyorlar) ya da bağlantı kurmanıza yardımcı olacak diğer bilgileri anlamanıza yardımcı olabilir (örn. sırt ağrıları var, odanın çok soğuk olduğu gibi).
-Empati Kurun
Son olarak, konuşma becerilerinizi gerçekten geliştirmek için konuya veya kişiye olan ilginin ötesine geçerek yatırıma yönelirsiniz. Empati, kişinin bakış açısına ilişkin doğru bir farkındalık ve onun yerinde olsaydınız nasıl hissedeceğinizi hayal etme yeteneğini gerektirir. Bu sempati değil, onlara üzülmüyoruz ama onlarla birlikte hissediyoruz. Hiçbir bağlantı kurmadan basitçe "Ne hissettiğini biliyorum" veya "anlıyorum" demek olumsuz sonuç doğuracaktır. Öncelikle bir çeşit ortak zemin bulduğunuzdan emin olun. Belki ikiniz de işin zamanında ve bütçeye uygun şekilde tamamlanmasını istiyorsunuz. Ya da belki ikiniz de eleştiri aldıktan sonra hassas hissediyorsunuzdur. Ortak zemin bulmak mutlaka ortak bir bakış açısı veya düşünce bulmak anlamına gelmez; yalnızca ortak bir eylem veya sonuç bulmak anlamına da gelebilir.
Bilmeniz gereken önemli bir not, bazen empatinin uygun olmadığıdır. Eğer bir şey çok zorsa, acı vericiyse veya kendi inanç veya değerlerinizden farklıysa, aynı şeyi hissettiğinizi göstermek samimiyetsiz gelebilir. Örneğin, dışlanmış bir kişi kendi deneyiminden bahsediyorsa, önemli ölçüde daha fazla ayrıcalığa sahip olduğunuzda ilişki kurabileceğinizi hissetmek ilişkiye zarar verebilir.
Gerçekten dinlemek, merak etmek ve empati kurmak, onları nasıl önemsediğimizi ifade etmenin, ilgilendiğimizi göstermenin ve başkalarına saygı duyduğumuzu göstermenin en güçlü yollarından bazılarıdır. Araştırmalar, konuşma becerilerimizi artırarak daha iyi ilişkilere sahip olduğumuzu, herkesin değişme niyetini artırdığımızı, değişim girişimlerini daha iyi kolaylaştırdığımızı, çatışmanın daha hızlı üstesinden gelindiğini ve geri bildirimin daha az savunmacı hale geldiğini ve büyüme ve gelişme için bir fırsat olarak kullanıldığını destekliyor. Bu beceriler üzerinde çalışırken niyetin teknikten daha önemli olduğunu unutmayın.