İşte Bu Doktor İndir
İftar ve sahurda dengeli ve yeterli beslenmek çok önemlidir.İftarda yapılan en büyük hatalardan biri çok hızlı besin tüketimidir. Su, hurma ve 1 kepçe çorba içildikten sonra 10-15 dakika ara vermekte fayda var. Aynı zamanda iftar ve sahur arası bol su tüketilmesin de çok önemlidir. Ramazan ayının birçok insan için diğer 11 aydan daha farklı geçtiğini söyleyebiliriz. Protein içeriği ile süt, yoğurt, ayran, peynir gibi süt grubu besinler ve yine protein örüntüsü ile yumurta tok tutan besinler arasındadı. “Bu besinlerden yumurta, peynir ve sütü sahurda; ayran ve yoğurt da iftarda tüketilebilir. İftar için cacık da tercih edilebilir. Yumurta; haşlanmış, yağsız omlet şeklinde tüketilebileceği gibi sebzeli omlet veya menemen olarak da tercih edilebilir”. İftar ve sahur arası bol su tüketilmesinin çok önemli olduğunun altını çizmek gerekir. “Ramazanda gün içerisinde su ve besin tüketilmediği için sıvı- elektrolit dengesi bozulmakta, vücut su oranı azalmakta. Yeterli su tüketilmezse; halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, tansiyon düşüklüğü, hazımsızlık gibi şikayetler yaşanabilir. Bu nedenle susama hissi olmasa bile iftar-sahur arasında sıklıkla su tüketilmeli. Tüketilmesi gereken su miktarı; kilogram başına 0.035 ile çarpılarak litre cinsinden kolaylıkla bulunabilir. (örneğin 50 kg bireyin 1.75 litre su tüketmeli)Suya ek olarak sade maden suyu, süt, ayran, şekersiz komposto veya hoşaf, ıhlamur gibi bitki çayları da tüketilebilir”. Sahurda tüketilen besinlerin, daha uzun süre tok kalmayı ve daha az susamaya sebep olacağını söyleyebiliriz. Öncelikle belirtmek isterim ki; Ramazanda sahur öğününü atlamamak oldukça önemli. Sahura kalkılmadığında; kan şekeri daha erken saatlerde düşecek, bu da gün içerisinde daha halsiz, yorgun hissedilmesine neden olacaktır. Süt, yoğurt, yumurta, tam tahıllı ürünler, taze sebze ve meyve içeren hafif bir kahvaltı yapılabilir. Ekmek tercihi tam buğday veya çavdar olabilir. Beyaz un, şeker gibi çok hızlı sindirilen ve kan şekerini hızlı arttıran besinlerden kaçınılmalı. Kızartılmış ürünlerden uzak durulmalı. Bu tarz besinler gün içerisinde susama hissini arttırabilir, mide bulantısı yaşatabilir. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ürünlerden kaçınılmalı” Sindirime uzun süre ara verilmesi ve hareketsizlik ile bağırsak hareketlerinin yavaşladığını ve kabızlığın sıklıkla yaşanabilir. Hareket, su tüketimi, yeterli lif alımı. İftardan 1-2 sonra yapılan hafif yürüyüşler bağırsakların çalışmasına destek olacaktır. Susuzluk bağırsak hareketlerini etkileyebilir. Bu nedenle yeterli su tüketimi de oldukça önemli.  Liften fakir beslenme, kabızlığa neden oluyor olabilir. Beslenmenin lif oranı arttırılmalı. Bunun için haftada 1-2 gün tüketilebilir. Beyaz unlu ürünler yerine tam tahıllar tercih edilmeli. Süt ürünlerinden olan kefir tüketilebilir. Probiyotik özelliği ile bağırsaklar için güzel bir tercih olacaktır. Taze sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmeli. Ayrıca çiğ kuru yemişler lif ve yağ örüntüsü ile bağırsakların çalışmasına destek olurlar