İdrar Yolu Enfeksiyonları
- İdrar yolu enfeksiyonu nedir?
- İdrar yolu enfeksiyonu genellikle kimlerde görülür?
- İdrar yolu enfeksiyonun belirtileri nelerdir?
- İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri nelerdir?
- İdrar yolu enfeksiyonu tanısı nasıl konur?
- İdrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?
- İdrar yolu enfeksiyonundan korunma?
- İdrar yolu enfeksiyonu idrar yollarının çeşitli mikroorganizmalar ile enfekte olması
halidir.
- İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Ayrıca yaşlılarda idrar yollarının normal yapısal bütünlüğünün bozulması idrar yolu enfeksiyonu için bir risk faktörüdür. Bunun dışında tıbbi nedenlerle idrar yollarında idrar sondası bulunanlarda da enfeksiyon daha sık görülebilir.
- En sık görülen belirtiler idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma şikayetidir. Bazen ateş ve kanlı idrar belirtileride görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonu bazen böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Bu daha ciddi bir tablo olup piyelonefrit olarak adlandırılır. Bu hastalarda hafif veya şiddetli bel ve yan ağrısı da görülebilir.
- Özellikle hijyenik olmayan havuzlar idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. İdrar yollarına yapılan müdahaleler de ( operasyon, sonda takılması) başka bir enfeksiyon nedenidir. Ayrıca kötü hijyen alışkanlıkları, enfekte cinsel partner de enfeksiyonlarar neden olabilir.Bunun dışında diyabet, bağışıklık sistemi yetersizliği ( kanser hastaları ) gibi hastalılarda belirli bir bulaş olmadan da idrar yolu enfeksiyonu olabilir.
- Öncelikle klinik belirtiler olması durumunda idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenmek gerekir. Bunlar idrarda yanma, sık idrara çıkma, bazen kötü kokulu bulanık idrar yapma, kanlı idrar, ateş, bel ve kasık ağrısı gibi belirtilerdir. Bu şikayetler ortaya çıktığında bir hekime başvurmak gereklidir. Çoğu zaman basit bir idrar tetkiki ve idrar kültürü ile tanı konulur. Hastanın durumuna göre hekim bazen kan tetkiki ve ultrasonografide isteyebilir.
- İdrar yolu enfeksiyonunun standart tedavisi hekimin uygun göreceği bir antibiyotik tedavisidir. Çoğu zaman ayaktan antibiyotik tedavisi yeterli olmaktadır. Ancak enfeksiyonu ciddi olan veya genel durumu bozuk olan yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf hastalarda hastaneye yatmak gerekebilir. Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan hastalarda bunun araştırılması gerekebilir. Sık enfeksiyona neden olabilecek yapısal idrar yolu bozuklukları olan hastalarda bazen cerrahi müdahalede gerebilir.
- Öncelikle hijyeninden emin olmadığımız havuz,, lavabo gibi yerleri kullanmamak yararlı olacaktır. Ayrıca sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastaların havuza girdikten sonra veya cinsel ilişki sonrası idrar yapması önerilebilir. Bunun yanında özellikle bayan hastaların temizlik amacı ile genital bölgelerini sabun, duş jeli gibi kimyasal ürünlerle fazla miktarda travmatize ederek yıkamaları tavsiye edilmez. Bu işlem mevcut yararlı bakteriyal floranın bozulmasına neden olarak enfeksiyon riskini artırabilir.