İdiopatik Ödem
Ödem sıvı dengesinin bozulduğunu gösterir
Ödem, vücudun genelinde veya belli bir bölgesinde gereğinden fazla sıvı birikimidir. Şişlik ve kilo artışı şeklinde belirti verir. Normal şartlarda yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yaklaşık %50 si sudan oluşur, ve hassas bir biçimde dengede tutulur. Bu dengenin bozulması lokal veya genel ödeme yolaçar.
Ödem oluşumuna yolaçan belli başlı bozukluklar, böbrek, kalp, karaciğer ve akciğer bozukluklarıdır. Bunlar dışında lenf damarlarıyla ilgili bozukluklar da ödeme yolaçar ki, buna da lenfödem denir.
İdiopatik ödem kadınlarda sık görülür
Özellikle 20-60 yaş aralığındaki kadınlarda olmak üzere, bazi kişilerde, yapılan muayene ve tahlilerde yukarıda saydiğimiz organlarla ilgili hiç bir bozukluk saptanmaz. Sabahları kalkıldığında ellerde, yüz bölgesinde, bacaklarda şişlik farkedilir. Parmaktaki yüzük rahat hareket etmez. Bazı kişilerde baş ağrısı ve kas-eklem ağrıları da olur. Kalktıktan sonra yüz ve gövdedeki fazla su aşağılara doğru hareket eder ve bacaklardaki şişlik artmaya başlar. Sabahlari dar gelen kıyafet sonra bollaşır. Parmakla bastirlinca, bacaklarda, çukurlaşan bir şişlik belirginleşir. Bu kişilerde akşama doğru ödem artar ve sabah-akşam kilo farkı iki kilogramı dahi geçebilir. Buradaki kilo artışı, ayakta iken böbreklerin aşırı su ve tuz tutmasına bağlıdır. Ayakta iken tutulan su ve tuz, uzanınca idrar şeklnde atılır; böylece, bu kişiler gecerleri bir kaç kez idrara çıkarlar.
İdiopatik ödemin oluşumunda böbreklerin önemli bir rolü vardır
Her ne kadar böbrekten su ve tuz tutulumu çok önemli ise de, idiopatik ödemin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hormonlara veya beslenmeye bağli olarak damar geçirgenliğindeki bir anormalliğin olayları başlattığı bir hipotez olarak ileri sürülebilir.
Bir de kapiller kaçış sendromu olarak adlandırılan, ve ödemle birlikte ciddi kan basıncı düşüklüğüyle seyreden bir durum vardır. Küçük damar geçirgenliğindek artıştan dolayi damar içindeki sıvı ve proteinler doku aralığına çıkar ve ağır bir hastalık tablosu meydana gelir. Kapiller kaçış ile idiopatik ödemi ayırmak genelde kolaydir.
Tedavi sabır gerektirir
Beslenme tedavisiyle yüz güldürücü sonuçlar almak mümkündür. Burada eğitim ve sağlık okuryazarlığının arttırılması çok önemlidir. Gerektiğinde bazı ilaçlardan da yararlanilabilir