HPV rahim ağzı kanseri gibi son derece önemli bir hastalığa neden olabilen, genital bölgede siğiller çıkmasının başlıca nedeni olan virüs türlerinden biridir. ‘Human Papillo Virus’ ifadesinin kısaltması olan HPV’nin tüm dünya genelinde cinsel yolla bulaşan hastalıklar listesinde ilk sırada yer aldığını belirtebiliriz. Bu virüs ile rahim ağrı kanseri arasında sıkı bir ilişki olduğu bilinmelidir. Bu nedenle genital bölgede siğil çıkması gibi durumlar asla hafife alınmamalı, en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.
Virüsün nasıl bulaştığı, hangi hastalıklara neden olduğu gibi merak edilen tüm konuları detaylarıyla ele alacağız. Öncesinde human papillovirus tiplerinden söz etekte fayda var.
HPV (Human Papillomavirus) Tipleri Nelerdir?
Genel olarak HPV olarak adlandırılan virüsün 200’den daha fazla sayıda tipi bulunuyor. Bu tiplerin tamamı kansere neden olmaz. Kansere yol açma potansiyellerine göre bu tipler ‘yüksek riskli’ ve ‘düşük riskli’ olarak iki farklı kategoride ele alınıyor.
Yüksek riskli HPV virüs tipleri şu şekildedir:
- 16
- 18
- 31
- 33
- 45
- 52
- 58
Düşük riskli olarak değerlendirilen tipler ise şöyledir:
- 6
- 11
HPV 18 Ne Anlama Geliyor? HPV 16 Nedir?
Maalesef tüm dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de en sık görülen HPV tiplerinin 16 ve 18 olduğunu belirtmeliyiz. Rahim ağrı kanserine en sık neden olan virüs tipleri de bunlardır. Yapılan araştırmalara göre rahim ağzı kanseri vakalarının % 50’sinin HPV 16 virüsünden, % 20’sinin ise HPV 18 virüs tipinden kaynaklandığı anlaşılıyor.
HPV Hangi Hastalıklara Neden Olmaktadır?
İncelemeler, HPV virüsünün 20 farklı tipinin genital enfeksiyonlara neden olduğunu ortaya koyuyor. Her virüs tipi mutlaka bir hastalığa neden olacak şeklinde düşünmemek gerekir. Ancak özellikle yüksek riskli grupta yer alan virüs tipleri konusunda dikkatli olunmalı ve doktora başvurma konusunda titiz davranılmalıdır.
Genel olarak HPV virüsünden kaynaklanabilen hastalıklara şu örnekleri verebiliriz:
- Rahim ağzı kanseri
- Rahim ağzı kanseri öncüsü olarak değerlendirilebilen hastalıklar (CIN1, CIN2, CIN3)
- Genital bölgede siğiller çıkması
- Vulva kanseri
- Vajina kanseri
- Anüs kanseri
- Ağız içerisinde siğiller
- Gırtlak kanseri
- Ses tellerinde siğiller
- Penis kanseri (Erkeklerde)
HPV Enfeksiyonu Sıklığı Ve Bulaşma Yolları Nelerdir?
Daha önce de değindiğimiz gibi HPV virüsü toplumda oldukça yaygındır. Türkiye’de her 5 kadından 1’inde bu virüs bulunuyor. Virüs, cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor ve virüsün bulaşmasının ardından siğillerin çıkmasına kadar geçen dönemde herhangi bir belirtiye rastlanmayabiliyor. Bu da, hastaların farkında olmadan farklı kişilere de cinsel yolla virüs bulaştırdığı anlamına geliyor. Toplumda son derece yaygın olmasının nedenlerinden biri de budur.
Bu arada HPV genital bölge ile temas eden havlu ve benzeri eşyalarla temas yoluyla da bulaşabilir. Cinsel ilişki olmasa bile ortak eşya kullanımı gibi durumlarda da kişiye bulaşmasının mümkün olduğunu belirtmeliyiz.
HPV Testinizin Pozitif Olması Ne Anlama Gelir?
Öncelikle HPV testinin pozitif çıkması mutlaka kanser olduğunuz anlamını taşımaz. Pozitif sonuç, kanser tanısı ile karıştırılmamalıdır. Virüs vücuda bulaştığında bağışıklık sistemi devreye girer ve antikor üreterek virüsü vücuttan atmaya çalışır. Yaklaşık olarak 12 ay içerisinde bazı kişilerde virüsün vücuttan atılması mümkün olur. Ancak bağışıklık sisteminin her bireyde virüsü vücuttan temizleyemediğini de belirtmek gerekir. Bu durumda rahim ağzındaki hücrelerden DNA’ya ulaşan virüs kanser sürecinin başlamasına neden olabiliyor.
Tütün ürünleri kullanmak, bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle zayıf olması gibi durumlarda virüsün kalıcı olma olasılığı yükseliyor. Kanser öncesinde CIN1, CIN2 ve sonrasında da CIN3 başlıyor. Ardından kanser gelişiyor. Rahim ağzı kanseri öncüsü olan lezyonlar erken dönemde tespit edildiğinde kanser gelişmeden tedavi gerçekleştirilir. İşte bu nedenle kadınların rutin jinekolojik muayenelerini aksatmaması büyük bir önem taşır. Özellikle test sonucu pozitif çıkanların rutin kontrollerini asla aksatmaması gerekir.
HPV Negatif Ne Anlama Geliyor?
Yapılan testte HPV negatif sonucunun alınması, vücudunuzda bu virüsün bulunmadığı anlamına gelir. Burada kritik bir hususa dikkat çekmek gerekiyor. Virüs yapılan test ile tespit edilmemiş olsa bile hücre içerisinde saklanabilirler. Bu nedenle sonuç negatif çıkmış olsa dahi bağışıklık sistemini güçlü tutulması, rutin jinekolojik kontrollerin aksatılmaması önemlidir.
Merak edenler için –> Bartholin kisti
HPV Testim Pozitif Çıktı Ne Yapmalıyım?
Eğer HPV testinin pozitif çıktıysa hemen kanser olduğunuz endişesine kapılmamalısınız. Bu durum sadece kanser riskinin mevcut olduğu anlamına gelir, kanser olduğunuz anlamına gelmez. Test sonucu pozitif çıktığında kısa zamanda doktora başvurulması gerekir. Böylelikle tetkikler ve muayene ile detaylı bir değerlendirme yapılacaktır. Şayet gerekli görülürse doktorunuz bazı ileri tetkikler yapılmasını isteyebilir.
Bilgi sahibi olun –> Rahim alma ameliyatı
HPV’nin Tedavisi Var Mı?
Vücuda HPV virüsü bulaştığında yaklaşık 2- 3 yıllık süreçte (bu süre her bireyde aynı olmayabilir) bağışıklık sistemi tarafından temizlenmesi ihtimali bulunur. Daha önce de değindiğimiz gibi maalesef her hastada bu tablo gözlemlenemiyor. Eğer vücut tarafından temizlenmezse genital siğilleri gidermeye yönelik tedaviler uygulanabilir. Kanser öncüsü lezyonları gidermeye yönelik tedavi seçenekleri de uygulanabilir. Fakat vücuttan HPV virüsünü temizlemeye yönelik bir tedavi mevcut değildir. Sadece bunu kolaylaştıran bazı yöntemler bulunuyor.
HPV’nin Vücuttan Temizlenmesini Kolaylaştıran Faktörler Nelerdir?
Hastaların HPV virüsünün vücuttan temizlenmesini kolaylaştırmak için uygulaması gerekenlere şu örnekleri verebiliriz:
- Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması
- Düzenli olarak kaliteli uyku süreçlerinin yaşanması
- Dengeli, sağlıklı ve çok yönlü beslenmeye dikkat edilmesi
- Düzenli olarak spor ya da egzersiz yapılması
- Stresten uzak durmak
- Alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmak
- Bağışıklık sistemini güçlendiren takviyeler kullanmak
Sağlıklı bir yaşam tarzının oluşturulması, vücudun HPV ile olan savaşı kazanmasını destekler. Bu konuda doktorunuzdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. ‘İnsan Papilloma Virüsü’ hakkında merak ettiğiniz soruları altta yer alan yorum kısmına yazabilirsiniz.v