İşte Bu Doktor İndir

Hızlı yemek yeme farkında olmadan birçok insanda gelişen bir alışkanlık. Çoğu zaman nasıl yediğimizi, kaç dakikada yediğimizi bile düşünmüyoruz. Fakat düşünmeden hızlıca yediğimiz yemekler başta kilo almamıza ve hayat kalitemizi etkileyen mide ve bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor. Hızlı yemek yeme sırasında besinler tam anlamıyla çiğnenmeden yutulduğu için sindirim süreci zorlaşıyor. Çünkü genel algının aksine sindirim midede değil ağızda başlıyor. Tam parçalanmayan besinler midede hazımsızlığa ve şinkinliğe neden oluyor. Sindirimi farkında olmadan zorlaştırmış oluyoruz.
Besinler bu şekilde tüketildiğinde tokluk hissi mide anca tıka basa dolduğunda oluşuyor. Tokluk sinyali ve tokluk hormonlarının salgılanmasını beklemediğimiz için gereğinden fazla yemek yemiş oluruyoruz. Hızlı yiyerek kilo kontrolünü sağlamak neredeyse imkansız hale geliyor. Peki, hızlı yemek yemek nasıl önlenir? Gördüğünüz gibi hızlı yemek yemek ciddi sindirim ve bağırsak problemlerine neden olabiliyor. Bu nedenle bu yeme alışkanlığını değiştirmek için neler yapılabilir bir göz atalım.

1- Ayakta yemek yemeyin. Yemeğinizi mutlaka oturarak ve masada yiyin, bu sayede daha yavaş yemek yiyebilirsiniz.

2- TV karşısında veya bir şeylerle meşgulken yemek yemeyin. Bu, fark etmeden hızlı yemek yemenize neden olabilir. Yemek yerken ortamın sakin olmasına ve yemeğe odaklanmaya dikkat edin.

3- Bazen yalnız yemek yemek hızlı yeme alışkanlığını tetikleyebilir. Eğer siz de böyle olduğunu düşünüyorsanız başkalarıyla yemek yemeyi deneyin.

4- Her lokmadan sonra çatal-kaşığı bırakın ve yemekleri iyice çiğneyip; ondan sonra yutun.

5- Çiğneme süresi uzun olan lifli besinler sizi yavaş yemeye teşvik edebilir.

6- Yemek yerken 30 saniyelik kısa molalar verin.

7- Uzun süreler aç kalmamaya çalışın. Çünkü bu sebepten daha hızlı yeme eğilimi gösterilebilir.