Histrionik kişilik bozukluğu olanlar bulundukları ortamda dış görünüşleri ile ilgi çeken, heyecanlı bir o kadar etkileyici görülebilirler. Fakat ilgi odağı olmak üzerine yaptıkları davranışların farkında değillerdir. Bu davranışlarından fayda sağlamayı öğrenmişlerdir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu olan hastalar, uygunsuz şekilde baştan çıkarıcı, kışkırtıcı,teşhir edici görüntüleri ile dikkat çekmeye çalışırlar.Kendilerini yönetmek için çoğu zaman başkalarının dikkatini çekmek için itaatkâr da davranabilirler.
Bu bozukluğu olan hastalar, hızlı geçiş modlu duygulara sahiptir ve başkalarının duygularını tanımakta zorlanmaktadırlar. Duygularına dışarıdan çoğu kez yüzeysel veya abartılı hisler denilebilir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu olan kişilerde kendinden neredeyse hiç şüphe duymayan ve genellikle benmerkezci kişilik tanımlaması yapılabilir.
İlgi Odağı Olma İhtiyacı
Histrionik Kişilik Bozukluğu olan kişiler, sürekli olarak ilgi odağı olmaya çalışırlar ve olmadıklarında genellikle depresyona girerler. Genellikle canlı, dramatik, coşkulu ve çapkındırlar ve bazen yeni tanıdıkları insanları kolayca cezbederler. Bunu sağlamak için ise uygunsuz şekilde baştan çıkarıcı ve kışkırtıcı şekilde giyinir ve hareket eder. Görünüşleriyle başkalarını etkilemek isterler ve bu nedenle genellikle nasıl göründükleriyle ilgili çok meşguldürler.
Araştırmalara göre Histrionik Kişilik Bozukluğu olan hastaların eleştiriye aşırı tepkisel davranırken onaylanma ihtiyacına o derece aşırı hassastırlar.Dikkat çekemediklerinde aşırı rahatsızlık hissedebilirler.Hatta bu amaçla hasta numarası yapmaları yaygın davranış biçimleridir.
Partnerleri ile bağımlılık düzleminde ilişkiler kurmak , baştan çıkarmak veya duygusal manipülasyonlar kullanarak partnerlerini kontrol etmeye çalışabilirler.Hep daha fazla yakınlık kurmak ilişkideki diğer kaygılarındandır.
Histrionik Kişilik Bozukluğu olan hastalarda baş etme yöntemi olarak Alkol Kullanım Bozukluğu, madde bozukluklarının tümü yaygın olabilmektedir. İntihar, vücut dismorfisi ve boşanma sıklığı daha yüksektir.
Değişmeye olan isteksizlikleri kendi kişiliklerinden duyduğu gururdandır.Başarısız olduklarında hayal kırıklığı yaşadıklarında kolayca başkalarını suçlayabilirler.
DSM-5
Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabının 5. baskısı, Histrionik Kişilik Bozukluğu'nu (Küme B'de), "aşağıdakilerden beşinin (ya da daha fazlasının) olması ile belirli, erken yetişkinlik döneminde başlayan ve çeşitli bağlamlarda ortaya çıkan, aşırı duygusallık ve ilgi aramanın yaygın bir örüntüsü" olarak tanımlar:
- İlgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olur,
- Başkalarıyla etkileşim genellikle uygunsuz cinsel olarak baştan çıkarıcı veya kışkırtıcı davranışlarla karakterize edilir,
- Duyguların hızla değişen ve yüzeysel ifadesini gösterir,
- Kendini acındırma, teatrallik ve abartılı duygu ifadesi sergiler,
- Telkin edilebilir, yani başkalarından veya koşullardan kolayca etkilenir,
- İlişkilerin gerçekte olduğundan daha samimi olduğunu düşünür.
DSM 5, herhangi bir özel kişilik bozukluğu tanısının aynı zamanda bir dizi genel kişilik bozukluğu ölçütünü karşılamasını gerektirir.
- Yatıştırıcı Histrionik (bağımlı ve zorlayıcı özellikler dahil): Sorunları yatıştırmaya, onarmaya, düzeltmeye, yumuşatmaya çalışır. Farklılıkları çözme, boyun eğme, taviz verme yoluyla huyları yumuşatma becerisine sahiptir. Övgü için kendini feda eder. Yatıştırılamaz olanı sonuçsuzca yatıştırır.
- Canlı (Neşeli) Histrionik (hipomanik ve muhtemelen narsisistik özellikler dahil): Güçlü, çekici, şen şakrak, canlı, hevesli, küstah ve dürtüseldir. Anlık neşe ve eğlenceli maceralar arar. Hareketli, enerjik ve coşkuludur.
- Çalkantılı Histrionik (negatif özellikler dahil): Hiddetli, tutkulu, kolayca gerilen, periyodik olarak öfkelenen, çalkantılı, ele avuca sığmaz ve dürtüseldir. Kaprisli, şikayetçi ve somurtkandır.
- Samimiyetsiz Histrionik (antisosyal özellikler dahil): Samimiyetsiz, iki yüzlü, dolap çeviren, kurnaz, entrikacı, hain (sadakatsiz) ve benmerkezcidir.
- Dramatik Histrionik (saf model varyantı): Taklitçi, tavırlı, sahte ve duruşları (postür) göz alıcı ve dikkat çekicidir. Kendini imajını pazarlar (öne çıkarır). Sahnede gibi dramatik davranır, arzu edilen pozları simüle eder.
- Çocuksu Histrionik (borderline özelikler dahil): Kararsız, gergin, değişken duygular, çocuksu histeri ve yeni ortaya çıkan somurtma, talepkâr.