İşte Bu Doktor İndir

 Herkes Psikoloğa Gitmeli Mi?

Nasıl ki fiziksel rahatsızlıklarımızı fark ettiğimizde bir uzmandan yardım alıyorsak ruhsal olarak zorlandığımız durumlarda da bir uzman desteğine başvurmak en doğru karar olacaktır.

Bir diğer boyutta bunu değerlendirecek olursak, yaşadığımız kitlesel sorunlarla birlikte (salgın hastalıklar, doğal afetler, ekonomik sorunlar)  git gide yalnızlaşmaya başladık. Bu süreçte bizi daha çok bunalıma, depresyona, yalnızlaşmaya itti. Aslında pandemi süreciyle gördük ki psikologlara çok daha fazla ihtiyaç var. Çünkü kimse kimseyi dinlemiyor. Kimse kimseye öncelik vermiyor. İnsanlar artık bu noktada terapiye daha çok başvuruyor. Biz şu an hala bir derdim var ve bu derdimi çözmek için terapiye giderim noktasındayız. Ama muhtemelen bundan 10 15 sene sonra herkesin düzenli bir terapisti var noktasına geleceğiz. Çünkü paylaşım yapılabilecek insan sayısı git gide azalıyor.

Buna ek olarak insanlar genellikle bir durum “sorun” haline gelmeden psikoloğa gitmiyorlar. Burada “sorun” dediğim şey kişinin günlük yaşantısında karşılaştığı zorluklar, aile, ilişkiler ve sosyal ilişkilerin zarar görmesi, iş performansının düşüşü, strese bağlı fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkması ve bir takım psikiyatrik semptomların ortaya çıkması oluyor. Bazen de yakın çevre bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edip kişiyi yönlendirebiliyor veya ısrar etmesi sonucu psikoloğa başvuruluyor. Rahatsız olunan konunun bu derece büyüdükten sonra bir uzmana başvurulması, psikolojik destek sürecini uzatabiliyor; bu da hem maddi hem de manevi olarak kişiye daha çok yük oluyor.

Bu yüzden psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önleyici olarak ihtiyaç duyan herkes psikoloğa gitmeli diye düşünüyorum.