HEPATİTLER
Hepatitler karaciğer iltihabına verilen addır . Akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut olan vakalar yeni başlamış 1-10 günlük hikayesi vardır . Kronik olanlar 6 aydan uzun süren hastalık halleridir .
Hepatit hastalığının en belli başlı belirtisi halsizliktir , buna ilaveten sarılık , karın sağ üst kadranda müphem bir ağrı , kaşıntı olabilir .
Hepatite neden olan faktörler;
1) VİRÜSLER ( A , B , C hepatit virüsleri ; bunlardan B ve C kronikleşip siroza yol açabilir ) .
2) ALKOL
3) İLAÇLAR
4) OTOİMMÜN NEDENLER
5) SAFRA YOLLARININ HASTALIKLARI ( PRİMER BİLİYER KOLONJİT )
6) YAĞLI KARACİĞERİN İLTİHAPLA SEYREDEN ŞEKLİ ( NASH )
7) GENETİK HASTALIKLAR ( WILSON SİROZU , ALFA 1 , ANTİTRİPSİN EKSİKLİĞİ )
Gibi nedenler sayılabilir .
Tanısı çoğu zaman tesadüfen konur , başka bir nedenle tetkik yapılırken karaciğer fonksiyon testlerinin bozukluğunun saptanması ile .
Sebebe yönelik tanı için ; hastanın viral markerleri , detaylı karaciğer fonksiyon testleri , otoimmün belirteçler , batın ultrason , karaciğer elastografi ve gerekirse karaciğer biyopsisi gibi tetkikler basamak basamak yapılır .
Bir çok kronik hepatit vakası erken dönemde saptanıp , sebebe yönelik tedavi edildiğinde siroz olmadan hasta kurtarılmış olur . Halsizlik , kaşıntı , sarılık gibi belirtileri olup , karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluk çıkan hastaların vakit geçirmeden bir gastroentereloji uzmanına müracat etmesi ileride oluşabilecek siroz , karaciğer kanseri gibi komplikasyonların önlenmesi açısından hayati önem arzeder .