İşte Bu Doktor İndir

Kendi ihtiyaçlarınızı görmezden gelerek başkalarının isteklerine her zaman ‘evet’ mi dersiniz? Bu ‘evet’ cevapları çoğaldıkça kendiniz dışında diğerlerinin isteklerine ve ihtiyaçlarına sürekli olarak koşarak kendi ihtiyaçlarınızı karşılayamadığınızı ya da ertelediğinizi fark edebilirsiniz. Bu durum bir süre sonra günlük yaşamınızda sıkıntıya sebep olabilir.

Çocukluğumuzdan bu yana kimileri ‘itaatkar olmak’ kimileri de ‘sen ne istersen o olmalı’ yönünde açık ya da örtük mesajlar alır. Bu mesajları sürekli deneyimlemek, başkalarının isteklerine yönelik tepkilerinizi ortaya çıkarır. Bu nedenledir ki bazılarımıza ‘hayır’ demek oldukça zor gelir.

Hayır diyebilmeyi zorlaştıran faktör ise hayır dediğinizde ne olabileceğini düşünmenizdir. Örneğin:
- Hayır dediğiniz kişinin kırılacağını düşünmek,
- Hayır derseniz başkasını üzeceğinizi düşünmek,
- Başkasını hayır cevabıyla öfkelendirme düşüncesi,
- Hayır denilen kişi tarafından eleştirilme endişesi ‘benim hakkıma ne düşünecek acaba’ şeklinde.


İncinme, eleştirilme, yargılanma, sevilmeme, değersiz görülme, ilişkileri koparma ve suçlanma korkusu hayır diyebilmenin önündeki engel diyebiliriz.

Ancak sağlıklı bir şekilde hayır diyebilmek ihtiyaçlarınızı ifade eder ve sınırlarınızı belirler.Sağlıklı hayır derken ne demek istiyorum: Kimseye zarar vermeyecek bir şekilde söylenen hayır.

Sağlıklı bir şekilde hayır demek sizin için kolay değilse, günlük yaşamda sizden istenen duruma hemen evet ya da hayır demek yerine biraz zaman istemek ve düşünmek yararınıza olacaktır. Bu sayede bu durumun sizin için avantajları ve dezavantajlarını ele alarak kendi avantajınıza olan durumu gözetmek daha kolay olacaktır.
.
Kaynak:
•Gülüm, İ. V. (2020). İyileştiren Sınırlar Sağlıklı Sınırlar Çekmek ve Hayır Demek Üzerine. İstanbul:Psikonet Yayınları
•Haddou, M. (2000). Hayır Demeyi Bilmek. (M. Selen, Çev.) İstanbul:İletişim Yayınları