İstediğimizi elde etmenin ilk basamağı, neyi istemediğimizi düşünmektir.
“Hayır deme cesaretini göstererek, yaşamınızda ve toplum içinde daha etkin daha aktif bir rol üstlenebilirsiniz.”
“Yapıcı” hayır, kişiye önemli olma duygusu kazandırır ve en başarılı sonuçlara ulaştıran mükemmel ilişkilere ortam hazırlar. Buna karşılık, “gereksiz” hayır, tam tersi bir etki yaratır. Bu, hiçbir durumu hesaba katmayan ve temelini, sürekli haklı çıkma kanısının oluşturduğu inatçı bir hayırdır.
Bu iki hayır arasındaki farkın altını çizmek gerekir. Amaç içimizdeki değişme kapasitesini açığa çıkarmamıza yardımcı olacak enerji ve cesareti sağlayarak “hayır” diyememenin sebep olduğu sıkıntılardan kurtulmaktır.
“People Pleaser“ İnsanları memnun etme bağımlılığı” olarak da tanımlanabilen ve basit nezaketin ötesine geçtiğinde bizleri olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Ruh sağlığımızı olumsuz etkilemesinin sebebi herkesin her talebine açık olmanın mümkün olmamasından kaynaklanır.
Herkesi memnun etmek amacıyla evet deme davranışı kişinin kendi ihtiyaçlarını görmesini engeller çünkü kendi sesini duymaya ve istekleri ile iletişime geçmeye alışık olmamakla ilişkilidir.
Sevgi ya da rahatlık arzularını ifade edememe, hissettiğinden daha güçlü hareket etme ve duygusal ihtiyaçları yokmuş gibi hareket etme gibi davranışlarda bulunabilirler.
Aynı zamanda hayır demekte zorlanırlar ve hayır dediklerinde suçlu hissederler.
Diğer insanların ne düşündükleri hakkında yoğun endişe yaşarlar.
İnsanlardan sıklıkla özür dilerler.
Katılmadığı görüş ve düşüncelere katılıyormuş gibi yapabilir, ses çıkarmayabilirler.
Tüm bunların sonucunda sevilen kişi olmaktan ziyade kendisi olmaktan vazgeçmiş birisine dönüşürler.
Eğer bu tarz bir durumda şikayetçiyseniz kendinize öncelikle şunu sorun:
Herkes tarafından sevilen birisi olmaya çalışarak ne elde etmek istiyorum?
Herkesin onayladığı birisi olmak, sevilmek, başkalarının kötü duygular beklemediği biri olmak, eleştirilmemek, mükemmel olmak.. beklentiniz her ne ise bununla iletişime geçmenin yolu yine kendinize soru sormaktır “Bu beklentimin altında yatan nedir ve ben bunu kendi ihtiyaçlarıma uygun nasıl karşılarım?”