Kontakt lens verme bir sanattır, bir ilgi alanıdır. Basit bir ölçümle kontakt lens verilebileceğini düşünmeyin. Kontakt lensin 20 nin üzerine özelliği vardır, çapı, kavsi, su oranı en basit özelliğidir. Bu basit özelliği ile internete bakıp lens alınmaz.
Gözyaşının kalitesi: Schirmer testi ile gözyaşının miktarına bakmak lens vermek için yeterli değildir. Yoğunluk (Osmolarite), kırılma zamanı, Meibomus bezinin tıkanıklığı değerlendirilmelidir.
Her kontakt lens her göze olmaz: Kontakt lenslerin çok fazla farklı özellikleri var, gözün durumuna göre doktor seçer ve reçeteyi yazar.
Lensin maddesi: En önemli konudur. Nemlenme, suyu tutma, kalıcılık önemli özelliklerdendir.
Lensin su oranı: Lensin su oranı fazla olursa nazı artar, gözün suyunu sünger gibi çeker. Bir süre sonra hasta 10 dk bile lens kullanamaz
Gözde gözyaşının deveranı: Gözyaşı gözle lens arasında dolaşım halindedir. Darlık ve bolluk bunu etkilediği gibi gözyaşının kalitesi de etkiler.
Lensin gözde yüzmesi ve gözü kavraması:
Lensin gözü kavraması: Hasta lens ile yukarı bakınca lensin 1 mm aşağı kayması gerekmektedir. Kaymaması veya çok kayması kavramadığını gösterir. En büyük doktor hatası çapı kavsi ölçüp ona göre lens vermektir. Lensin maddesi, su aranı, yapısal bazı özellikler bu hesabı bozar.
Dar lens: Lens dar olurda göze baskı yapar lensle göz arasında gözyaşı birikmez.
Bol lens: Bol lens bol ayakkabı gibidir, göze sürter, yara yapar, lens ile göz arasında birikmesi gereken gözyaşını aşağı kaydırır.
Lazer ve göz kuruluğu: " Lens kullanamıyorum" diye gözlüğü atmak için göze lazer uygulamasına gider. Hâlbuki lazer en ciddî göz kuruluğu nedenidir. Şikayetleri kat kat artırır.
Kontakt lens düzeni bozmak: Hasta alıştığım lens diye doktorun yazdığı lensi almaz. Satıcı stokundaki lense yönlendirir. Hasta internetten fiyata göre tercih yapar. Çapı kavsi tutunca uygun lens zanneder.
Özetle hatalı lens uygulaması ciddî göz kuruluğu nedenidir.. Doktorun yazdığı lensi almak ve kontrolleri ihmâl etmemek gerekir.