HAŞİMATO NEDİR?
Serumda TSH düzeyleri yüksek, fT3 ve fT4 düzeyleri düşük ise “hipotiroidi”; TSH düzeyleri düşük, fT3 ve fT4 düzeyleri yüksek ise “hipertiroidi”; anti tiroperoksidaz (anti-TPO) ve anti tiroglobulin (anti-TG) antikorları yüksek düzeyde bulunursa Hashimoto tiroiditi tanısı konulmaktadır.
Haşimato hastalığına sahip kişilerin beslenmesinden başta gluten içeriği nedeniyle tahıllar olmak üzere kuru baklagiller, süt ürünleri ve şeker çıkarılmalıdır.
Haşimato hastalığında; kişilerin tiroid bezleri kendi bağışıklık sistemlerinin ürettiği antikorlar tarafından saldırı altındadır. Bunun durumda tiroid bezleri hasar alabilir.
Otoimmün bir süreç olması nedeniyle haşimato hastalığında; sızdıran bağırsağın etkili olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle beslenme düzeni olarak bir otoimmün protokolün uygulanması gerekmektedir. Bu beslenme protokolü hem bağışıklık uyaranlarını beslenmenizden çıkarır hem de sızdıran bağırsağın onarımına destektir.
Bu protokolde çıkarmanız gereken 4 temel besin grubu; tahıllar, kurubaklagiller, süt ürünleri ve şekerdir. Bu besin gruplarını beslenmeden çıkarmak inflamatuar süreci sakinleştirecek ve bağışıklık sisteminin doğru tepkisini ortaya çıkaracaktır.
Haşimato hastalığında özellikle glütensiz diyetin öneminden çok sık bahsedilmekte. Gluten bağırsak geçirgenliğini arttırmakta ve bu süreç otoimmün hastalıkları yaratmaktadır. Bunun yanı sıra tiroid dokusu ile gluten arasında moleküler benzerlikte vücudun immün sisteminin tiroid dokusuna saldırısı için potansiyel bir sebep olmakta. Benzeri durum süt proteini olan kazeinde de geçerlidir. Bu nedenle haşimato hastalığına sahip bireylerin başta gluten içeren tahıllar olmak üzere; kurubaklagiller, süt ürünleri ve şekeri beslenmelerinden çıkarmaları önerilir.
BELİRTİLER
Sürekli uyku hâli
Uykusuzluk
Halsizlik, enerji eksikliği.
Kilo almaya ya da kilo vermeye eğilim.
Mutsuz ve depresyonda hissetmek veya panik atak, kaygı
Kabızlık veya ishal gibi bağırsak fonksiyonlarındaki sorunlar.
Kalpte oluşan ritim bozukluğu.
Saç dökülmesi,
Seste değişim meydana gelmesi
Cilt kuruluğu
Çok üşümek ya da aksine sıcağa tahammülsüzlük.
Adet düzensizlikleri
TÜKETİLMEMESİ GEREKENLER
İşlenmiş yiyecekler: maddeleriyle, kimyasallarla, şekerle dolu yiyecekler yasak. Dengeli bir bağışıklık sistemi için onu düşmanlara maruz bırakmamanız gerekiyor.
Buğday ürünleri: Haşimoto hastaları tüm buğday durmalı.
Tahıllar
Yeşil Yapraklı Sebzeler – Guatrojen Besinlere Dikkat : Guatrojen besin olan brokoli, lahana, turp, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar gibi lahanagiller ailesi yiyeceklerini haftada 1 kereden fazla tüketmemeye çalışın.
Antep ve çam fıstığı: İyot emilimini önleyen Antep fıstığı ve çam fıstığı da yasaklılar listesinde. Haşimoto hastaları her ikisinden de uzak durmalı.
Soya: Tiroid hormonlarını baskıladığı için soya ve soya ürünleri yasak. Sadece Haşimoto hastaları değil herkes soyadan uzak durmalı. Dünyada GDO’lu olmayan soya kalmamıştır.
Hazır köfteler: Paketlerde satılan köftelerin ucuzluğu hiç dikkatinizi çekti mi? Kıyma yerine soyayla yapılıyorlar da ondan. Uzak durun!
ÖNERİLER
İyotlu ilaçlardan, iyot içeren radyolojik kontrast maddelerinden, iyotlu tuzdan uzak kalmaları gerekir.
Haftalık olacak şekilde 200 gram yağlı balık tercih edin.
Her gün 2-3 adet ceviz ya da iki katı olacak şekilde diğer kuruyemişlerden yemeye özen gösterin.
Yemeklerinize Soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz. Selenyum açısından zengin birer kaynak olan soğan ve sarımsak aynı zamanda iyot da içerir.
Günlük olarak taze meyve ve sebzelerden yararlanın
Haftada 2 gün menülerinize kurubaklagilleri dâhil edin( çinko kaynağı).
Yenilmesi sakıncalı durumlar (safra kesesi hastalıkları, yüksek kolesterol vs.) dışında günlük olacak şekilde haşlanmış yumurta yemeye özen gösterin (selenyum kaynağı).
Yeterli kalsiyum aldığınızdan emin olun. (Tiroid hastalıklarında temel olarak kalsiyum metabolizması etkilenir. Kalsiyum kaynakları olarak süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, kemik suyu vb. faydalanabilirsiniz.)
Demir depolarınızın yeterli olduğundan emin olun.
Haftada en az 5 gün 60 dakikalık fiziksel aktivite yapın
Omega-3 desteği alın. Bu yağ asidinin tiroid hormonlarını düzenleyici etkisi vardır.
Brokoli, lahana, turp, brüksel lahanası gibi tiroid bezinin çalışmasını azaltan guatrojenik besinleri tüketmemeye çalışın.
Klorin ve florid içeren diş macunu, musluk suyundan kaçınılmalıdır. Tiroid bezindeki iyot reseptörlerini bloke ederler.
Günlük beslenmeye kayısı, yumurta sarısı, tam tahıllar, kuru erik, maydonoz eklenebilir.
Tirozin amino asidi, tiroid hormonları üretimi için gerekli olan aminoasittir. T3 ve T4 üretimini destekler. Sığır,tavuk,balık ve hindi eti, kefir,yoğurt,peynir,yumurta gibi gıdalar tirozinden zengindir. Bu gıdaları beslenmenize ekleyebilirsiniz.