Hashimato vücudun kendi organı olan tiroid bezini yabancı bir madde olarak görmesi ve yok etmeye çalışması ile ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Bu amaçla vücut sürekli antikor üretir (antiTPO, antiTG) ve tiroid bezi de daha çok çalışmak zorunda kalır, daha hızlı yorulur yıpranır, atrofi oluşur zamanla tiroid bezi yok olur. Sonuçta tiroid bezinin ürettiği TSH hormonu yetersiz kalır. Başlangıçta sadece antikor seviyelerinin artışıyla tesbit edilebilirken ilerleyen safhalarda TSH, T3, T4 seviyelerinde de değişiklikler olur. Tiroid yetmezliği oluşur.
Hashimato Tiroidi Hastalığının Belirtileri Nelerdir
Kramplar
Kilo alma
Kabızlık
Halsizlik, yorgunluk
Unutkanlık
Üşüme
Kuru cilt
Konsantrasyon bozukluğu
Kolesterol yüksekliği
Uyku apnesi
Hashimato Tiroidi Hastalığında Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalı
İyot TSH üretiminde kullanılmak üzere tiroid bezinde depolandığından düzeyi önemlidir. Bu nedenle çok fazla iyotlu tuz kullanılmamalıdır, ancak günümüzde azaltılmaya çalışılan tuz tüketim seviyeleri düşünüldüğünde iyotlu iyotsuz tüketimi çok farketmeyebilir. Hastanın kendi tuz tüketimine göre hareket etmesi daha anlamlı olacaktır. (önerilen günlük tuz tüketim seviyesi 2 -4 gr dır)
Omega 3 yağ asitlerinin faydalı etkisi sebebiyle haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir. Balık yiyemeyenlerde destek alınabilir.
Kuru baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
Selenyum alımının arttırılmasının hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı, tedavi edici olduğu düşünülmektedir. Selenyum açısından zengin besinler; Ceviz, brezilya cevizi, süzme peynir, orkinos başta olmak üzere balıklar, sakatatlar, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, fındık, mantar tüketimi arttırılmalı veya supplement olarak alınmalıdır.
Glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.
Guatrojenik besinler denilen besinler mümkün olduğunca az tüketilmeli ve çiğ tercih edilmemelidir. Guatrojenik besinler: Turpgiller; şalgam, lahana, turp, roka, soya, ıspanak.
Ödem bazı dönemlerde ciddi sorun olabildiğinden günlük 2,5 Litre su ve bitki çayı tüketebilirsiniz.
Kabızlık sorununa karşı bol posalı beslenmek gerekir. Öğünlerinizde yemeklerinize eklemek üzere günlük 2 yk öğütülmüş keten tohumu kullanabilirsiniz.
Alınan ilaçların aç karnına alınması ve diğer ilaçlarla etkileşime girmeyecek aralıkta alınması gereklidir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri