Hamile bireyler özellikle bakteri, virüs ve mikropların yol açtığı enfeksiyonlara karşı risk altındadır. Bu enfeksiyonlar bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden bazı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Pastörizasyon işlemi zararlı bakterilerin öldürülmesini sağladığından pastörize edilmemiş süt ve bundan yapılan peynirler tüketilmemelidir. Ülkemizde tüketimi çok yaygın olmasa da camembert, brie, küflü peynir, chevre, rokfor, gongonzola gibi peynirler tüketilmemelidir.
Etlerin pişirilmesi içindeki zararlı bakteri ve toksinlerin öldürülmesini sağlar. Etin iç sıcaklığı en az 72 dereceye ulaşana kadar pişirilmelidir. Ayrıca çiğ ve pişmiş etler birbirine temas etmemeli, sebze ve etler için farklı kesme tahtaları kullanılmalıdır.
Çiğ yumurta Salmonella denen bir bakteriyi barındırır ve hastalık yapabilir. Bu neden yumurtayı tam pişmiş tercih etmelisiniz. Ayrıca çiğ yumurta kullanılan ev yapımı mayonezler veya tatlılardan uzak durmalısınız.
Az pişmiş balık ve deniz ürünleri tüketilmemelidir. Ağır metal miktarı yüksek olan balıklar (kılıç balığı, uskumru vb.) tüketilmemelidir. Derin su balıkları değil de yüzey balıkları (hamsi, alabalık vb.) tercih edilebilir.
Özellikle dışarıdan yemek yediğinizde salatalardan uzak durun. Evde iyice yıkayıp temizlendiğine emin olduğunuz salataları ve sebzeleri tüketebilirsiniz.
Sakatat tüketimi gebelik döneminde önerilmez. Yüksek miktarda A vitamini içeriği ile doğum anomalilerine sebebiyet verebilir.
Gebeliğin herhangi bir döneminde ve/veya herhangi bir miktarda alkol tüketimi güvenli değildir. Direk plasenta aracılığıyla bebeğe geçip sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Kafein tüketimi günde 200mg ile sınırlandırılmalıdır. Kafein çay, kahve, çikolata ve enerji içeceklerinde doğal olarak bulunabilir. Gebelikte yüksek kafein tüketimi düşük doğum ağırlığı, düşük riski ve ölü doğumla ilişkilidir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri