Varisli damarlar hamileliğiniz sırasında her an gelişebilir, ancak hamileliğinizin ilerleyen aşamalarında daha büyük ve daha belirgin hale gelme eğilimindedirler. Doğumdan sonra, bu bacak şişkinlikleri geri çekilecek ve muhtemelen tekrar hamilelik öncesi gibi görünecektir. Fakat doğum sonrası bir süre geçmesine rağmen söz konusu damarlarda her hangi bir düzelme olmaz ise bir varis muayenesinden geçmenizde fayda olacaktır.
Hamilelikte varisin sebepleri nelerdir?
Gebelik sırasında ürettiğiniz ekstra kan hacmi, büyüyen iki vücudu desteklemek için çok önemlidir. Bununla birlikte, kan damarlarınıza, özellikle de tüm bu fazla kanı kalbinize geri itmek için yerçekimine karşı çalışması gereken bacaklarınızdaki damarlar üzerinde ekstra basınç uygular.
Bunun üzerine kilo alımına ve filizlenen rahminizin pelvik kan damarlarınıza yaptığı baskıyı ve vücudunuzun ürettiği ekstra progesteronun damar gevşetici etkilerini eklediğinizde varisli damaların kaynağı bulunur.
Hamileyken varis konusunda ne yapabilirim?
Hamilelik sırasında ortaya çıkan varisli damarları en aza indirmeye veya en azından onları kontrol altında tutmaya yardımcı olabilecek deneyebileceğiniz bazı püf noktaları vardır.
İşte bazı çözümler ve ipuçları:
Kan akışını arttırın: Mümkün olduğunca ayaklarınızı kaldırın ve otururken bacaklarınızı yüksekte tutun. Ayakta dururken, bir ayağınızı alçak bir tabureye koyarken ağırlığınızı diğer bacağa aktarın. Ayak bileklerinizi sık sık esnetin ve bacakbacak üstüne atarak oturma alışkanlığından kurtulun.
Hareket edin: Egzersiz, varisli damarları önlemenin anahtarıdır – bu nedenle, her gün bir veya iki kez yürüyüşe çıkın veya dolaşımı artırıcı egzersizler yapın. Araştırmalar, suda dolaşmanın özellikle yararlı olduğunu gösteriyor, bu yüzden havuza gidebilirseniz.
Rahat olun: İç çamaşırları da dahil olmak üzere, tam oturan ve özellikle bacaklarınızın üst kısmına bağlanmayan giysiler giydiğinizden emin olun. Sıkı kemerler veya sıkı elastik üstleri olan çoraplar giymeyin ve dar ayakkabılardan ve yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durun.
Kilonuza dikkat edin: Hamilelik sırasında kilo alımınızı doktorunuzun önerdiği kadar düşük tutun. Ekstra kilo, yalnızca zaten aşırı çalışan dolaşım sisteminizdeki baskıyı artırır.
Günlük vitamini ihmal etmeyin: Dengeli bir hamilelik diyeti damarlarınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Vücudunuzun kan damarlarını onaran ve koruyan bağ dokuları olan kollajen ve elastin üretmek için kullandığı C vitamini içeren çok sayıda yiyecek yediğinizden emin olun.
Hamilelik sırasında varis oluşumunu önleyebilir miyim?
Bazı insanlar kompresyon çorapları giymenin, egzersiz yapmanın ve ayaklarınızı yükseltmenin varisli damarları önleyebileceğine inanır, ancak bu belirli hamilelik semptomundan kaçınmanın kesin yolları değildir. Yine de yukarıda belirtilen ipuçları ve çareler kesinlikle denemeye değer ve yardımcı olabilir.
Varisli damarlarımın ne zaman kaybolmasını bekleyebilirim?
Muhtemelen varisli damarların görünüşünden hoşlanmıyorsunuz, ayrıca kaşıntı ve ağrı sizi rahatsız ediyor. Çoğu durumda varisleriniz doğumdan sonraki birkaç ay içinde küçülecek veya tamamen kaybolacaktır.
Ancak başka bir bebeğiniz varsa aynı damarlar muhtemelen tekrar ortaya çıkacaktır. Çatlaklar da dahil olmak üzere diğer birçok hamilelik belirtisi gibi varisli damarlar da kalıtsal olma eğilimindedir, bu nedenle anneniz hamilelik sırasında geçirmişse, sizde de görülme olasılığı daha yüksektir.
Hamilelikte varisler konusunda doktora ne zaman başvurmalıyım?
Gebelik süresince varis tedavisi yapılması önerilmemektedir. Doğum sonrası Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanına muayene olup uygun görülen varis tedavisine kontrollü olarak başlanılması en uygun olanıdır.