Hamilelik bir kadının yaşamında hormonlardaki değişime bağlı olarak, fiziksel ve ruhsal değişimlerin yaşandığı önemli bir dönemdir.
Bu dönemde vücutta hormonal denge, biyokimya değişir. Fiziksel değişimler meydana gelir. Mide bulantıları oluşur, kilo problemleri olabilir. Bedensel değişikliklere adapte olmakta güçlük yaşanabilir. Kendisini beğenmeme hisleri, eşinin kendisini bir daha beğenmeyeceğini, arzulamayacağını düşünebilir. Hayal kırıklıkları, öfke, üzüntü gibi duygular yaşayabilir.
Hormonal ve duygusal denge değiştiğinden dolayı ilk ve son aylarda özellikle alınganlıklar,hassasiyet, öfkeli durumlar oluşabilir. En ufak bir olaya ağlayabilir ardından da gülebilir. Bu yaşanan duygular hamilelik sürecinde normaldir. Bu yüzden eşlerin bu özel durumun farkında olup, eşlerinin duygularını anlamalı ve yatıştırıcı yaklaşım sergilemelidirler.
Yine bu dönemde plansız gebelik varsa, evlilikte çatışmalar oluyorsa gebelik süreci zorlu geçebilir. Zihin bu değişikliklere uyum sağlayamaz, yoğun mide bulantıları,uyku sorunları ortaya çıkabilir. Doğumun son trimesterinde ise doğum kaygısı oluşabilir. 'Bebeğimi sağlıklı dünyaya getirebilecek miyim? Sağlıklı doğum yapabilecek miyim? Beni doğumda neler bekliyor?' Gibi endişeler, kaygılar olabilir. Negatif doğum hikayeleri dinlemek veya doğum videoları izlemek kaygıyı daha da artıracaktır. Anne adayları kendi motivasyonlarını yükseltmek, bebekleriyle sağlıklı bir bağ oluşturabilmesi için, ellerini karınlarına götürerek bebeklerine olumlu telkinlerde bulunabilirler. Baba adaylarının da ilgisi çok önemlidir. Babalarında kendi sesiyle şarkılar söylemesi olumlu hisleri yansıtacaktır. Aynı zamanda gebelerin pilates, yoga yapması, nefes çalışmaları psikolojik sağlığa iyi gelecek,kan dolaşımını hızlandırarak bebeğin anne karnında beslenmesine de olumlu katkı sağlar.
Hamilelik sürecinde baba adaylarına da büyük sorumluluk düşer. Öncelikle bu dönemde hormonal dengenin değişeceğini ve buna bağlı olarak duygularda gelgitler olabileceğini bilmeliler. Eşlerinin duygularına karşı sabırlı ve yatıştırıcı yaklaşım gösterebilirler. Ego, güç savaşlarına girmemek, eleştirel ve suçlayıcı iletişim şeklinden uzak durmalılar.
Eşlerin ve diğer aile bireylerinin destekleyici olmaları hamilelik sürecinin kolay geçmesini sağlar.