Göz merceği kornea üzerindeki gözyaşının parçalanma zamanıdır. Gözyaşının kalitesini ve gözyaşı düzeninin durumunu belirler. Kolay bir uygulamadır.
Sık göz kırpma kırılma zamanını uzatır. Çünkü göz kırptıkça, açılıp kapatıldıkça gözyaşı bezinden su salınımı artar, müsin, aköz, lipid dengesi korunur.
Az göz kırpma yani gözü bir yere dikme ( Çok okuma, cep telefonu veya bilgisayara bakma gibi) kırılma zamanı süresini kısaltır. Gözyaşı çabuk parçalanır. Göz kuruluğu vardır.
Gözyaşı yoğunsa yani osmolaritesi fazla ise göze yapışır ve korneaya yapışır, kırılma zamanı uzar. Fazla yoğunluk puslu görme ve çapaklanma nedenidir.
Gözyaşı kırılma zamanında en önemli konu meibomius bezinin yağ üretimi, çıkış yollarının tortularının temizlenmesi ve yağın aköz denilen su ile buluşmasıdır.
Gözyaşı kırılma zamanını neler etkiler? Müsin, aköz(su) ve lipit (yağ) dengesi. Bu denge bozulduğu zaman aköz azalırsa gözyaşı yoğunlaşır, tortular oluşur, kırılma zamanı uzar. Lipit azalırsa aköz su gibi akar gider, gözü terk eder, gözyaşı kırılma zamanı kısalır.
Muayene: Göze renk veren fluorescein damlatılır. Hasta ard arda 3 defa gözünü kırptıktan sonra sabit bakar. Bio mikroskoptaki kobalt mavisi ile bakılır. Kırılma kara noktalar halinde kendini gösterir. Bu kırılma sağlam gözde 10 saniye civarındadır. Daha kısa süre göz kuruluğunu gösterir.
(4,14+3.84 ilk kırıldığı zamandır. Son kırılma ise 10.6 +4.01 saniyedir.)
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri