Gözyaşı tabakası altta gözü nemli tutan müsin, arada su, üstte yağ tabakasından oluşur. Buna tear film (gözyaşı tabakası) denir. Müsin ‘in oluşturduğu mukus gözyaşı tabakasının tabanını oluşturur.
Göz dokularını nemlendirir, yüzeyi sıvayarak üst yüzeyi korur, onları yumuşatır. Müsin ‘in suyunu kaybetmesi ile kayganlığı sağlayan sıvı mukus oluşur.
Mukus dokunun kimyasal veya fiziksel yönden zarar görmesini önler.
*Musin konjonktiva ‘daki goblet hücrelerinden salgılanır. *Epitel ile gözyaşı film tabakası arasındaki yüzey gerilimini ayarlar.
*Müsin suyunu kaybedince mukus denilen kaygan sıvı ortaya çıkar. Mukus kayganlığından dolayı gözü rahatlatır. Müsin yetersizliği “Goblet ‘in öldürülmesi” ve “Müsini bozabilecek durumlar” olarak iki ayrı grupta incelenebilir.
Goblet ‘in öldürülmesi: Goblet hücrelerini neler öldürür? Goblet hücrelerinin yaşam süresi 3-4 gündür. Olayı yeni hücre yapımı olarak değerlendirmelisiniz.
Konjonktiva gözün beyaz tabakası skleranın üzerini kaplayan ince zardır. Bu ince zardaki goblet hücreleri konjonktiva ‘nın bozulmasına neden olan her durumdan
etkilenir.
*Uykusuzluk, geç yatmalar. *Tozlu ortamlar *Polenler*Sigara dumanı *Aşırı güneş ve ışık. *Ptergium *Toksik maddeler *İltihabi durumlar: Blefarit denilen kirpik dibi iltihabı en önemli nedenlerdendir.
Müsini bozan durumlar: *Göz kuruluğu damlasındaki koruyucu madde benzalkonyum klorür çok fazla damlatılırsa ters etki yapar ve gobleti öldürür.
*Gözyaşının yağının azalma gözyaşı tabakasını dolayısı ile mukus düzenini bozar.
*Gözyaşı dengesini, kalitesini, yoğunluğunu bozan durumlar, kirpik dibi iltihabı, enfeksiyonlar.... müsini olumsuz etkiler.