Gizli varis, hastada dışarıdan bakıldığında bacak varisi olmamasına rağmen, bacak ağrısı ve bacak huzursuzluğu, bacaklarda karıncalanma gibi şikayetlerin olması durumunda yapılacak tetkikler neticesinde konulan tanıdır.
Bu tanıyı koyabilmek adına yapılabilecek işlem, ultrasonografi doppler tetkiki ile bacak damarları kontrol edilir ve yetmezlik olan damar olup olmadığı araştırılır. Yetmezlik olan damar tespit edildiği takdirde varis tanısı konulabilir ve hasta erken tedaviye yönlendirilebilir.
Gizli Varis Ağrı Yapar mı?
Gizli varisin bacaklarda ağrı yaptığı hasta anemnez ve muayenesinde tespit edilebilmektedir.
Gizli Varis Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Gizli varis tedavi edilmezse daha belirgin hale gelerek görünüm olarak hasta tarafından da fark edilmeye başlar. Gizli varisler zamanla görünüm olarak belirgin hale gelir ve hastanın yaşam kalitesini düşürür. Ağrılar, gece krampları, şişme ve ödem gibi belirtiler fazlalaşır, bu klinik bulgular ortadan kaldırılmadıkça daha da ilerisi hayati tehlike doğurabilecek olan akciğere pıhtı atma riski oluşturabilir. Tedavisi güç olan bu durumlara düşmemek için varis tedavinizi mümkün olabilen en erken zamanda yaptırmanız tavsiye edilmektedir.