İşte Bu Doktor İndir
Tüm yiyecekleri yıkamalı mıyız ? Çiğ et yıkanır mı ? Peki ya muz ? Yıkamak gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için yapılan en basit işlemlerden biri. Ellerden, kullanılan tüm mutfak ekipmanlarına kadar zararlı bakteri ve virüslerin yayılmasını durdurmak için uygun şekilde yıkamak oldukça önemlidir. Ancak ; söz konusu besinler olunca “ her şeyi yıkayın” genellemesi doğruluğunu kaybediyor. Hangi besinler yıkanmalı, hangileri sudan uzak tutulmalı beraber bakalım. Mutlaka Yıkayın : Kabuğu ile beraber yenilebilen tüm sebze ve meyveler: İster organik ister zirai tarım ile üretilmiş olsun; kabuğuyla beraber tüketilebilen tüm sebze ve meyveler bol su ile yıkanarak tüketilmeli. Bir diğer önemli nokta da yıkandıktan sonra mutlaka kurutulması gerektiği. Taze ürünlerin yüzeyinde bulunabilecek zararlı bakterileri daha da azaltmak için temiz bir bez veya kağıt havlu ile kurulayın. Kabuğuyla beraber tüketilmeyen meyve ve sebzeler: Muz, avokado, greyfurt, limon, portakal, balkabağı gibi kabuğu yenmeyen sebze ve meyveler de hazırlık aşamasında mutlaka yıkanmalı ! Dilimlerken, soyulurken kabuktan geçen kir ve bakteriler meyvenin içerişine geçebilir. Teneke kutu ve kavanoz kapakları: Kapakları açmadan önce mutlaka yıkayın. Böylelikle zararlı partiküller besinlerin içerisine geçmez. Asla Yıkamayın ! Çiğ tavuk, et , balık , bilinen aksine yıkandığında temizlenmez. Daha da tehlikelisi, su ile temas ettiğinde salmonella  ya da campylobacter gibi zararlı bakterilerin yayılmasına sebep olabilir. Bu gibi patojenleri önlemenin ortadan kaldırmanın tek yolu etleri uygun iç sıcaklığa gelene kadar pişirmek ! Yumurta; dış yüzeyi iç kısmını bakterilerden korumak için ince-parlak bir katmanla kaplıdır. Yıkama ile bu katman bozulur ve iç yüzeyi zırhsız kalır. Satın aldıktan sonra yumurtayı yıkayıp rafa yerleştirmek doğru değildir.