Geri çekilme yöntemi ülkemizde hamile kalmayı önlediği düşüncesiyle en çok tercih edilen yöntemdir. Toplumda dışarı boşalma olarak da bilinen bu yöntem, cinsel ilişkide erkeğin boşalmadan hemen önce penisini vajinadan çıkarması şeklinde uygulanıyor. Gerçek doğum kontrol yöntemleri henüz bu denli gelişmediğinde uygulanan en eski yöntemlerden biri olan geri çekilmenin hamileliği kesinlikle önlediğinden söz edemeyiz.
Geri Çekme Yöntemi İle Nasıl Korunma Sağlanır?
Öncelikle geri çekilme yöntemi uygulandığında amacın erkek üreme hücreleri ile kadın üreme hücrelerinin buluşmasını önlemek olduğunu belirtmeliyiz. Tamamen erkeğin kontrolünde olan yöntem, aslında gebeliği önleme konusunda yeterli düzeyde başarı sağlayan bir teknik değildir.
Hamilelikleri önleme konusunda % 100’e yakın başarı oranı sunabilen çok sayıda doğum kontrol yöntemi bulunuyor. Bu yöntemler arasında hangisinin kişiye daha uygun olduğunun belirlenmesi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulabilir. Hiçbir zarar içermeyen doğum kontrol metotlarının da olduğunu eklemeliyiz. Ancak buna karşın halen toplumda dışarı boşalma ile hamileliği kesinlikle önlemenin mümkün olduğu kanısı hakimdir.
Elbette doğru zamanda penisin vajinadan çıkarılması ile gebeliği önlemek mümkün olabilir. Ancak bu yöntemde doğru zamanı belirlemek sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Aynı zamanda başarı oranı yüksek bir metot da değildir. Erkeklerde cinsel ilişkiye odaklanma konusunda da çeşitli sıkıntılar yaşanmasına neden olabilir. Bununla birlikte geri çekilme yöntemi uygulandığında yalnızca 1 saniyelik bir gecikme yani doğru zamanı saniye farkla kaçırma durumunda gebelik oluşma ihtimali ortaya çıkar. Hamilelik oluşması için yalnızca bir damla meni bile yeterli olabiliyor.
Dışarı Boşalma (Coitus İnterruptus) Başarılı Bir Yöntem Mi22232?
Elbette geri çekilme yöntemi hakkında başarılı bir metot olduğundan söz edemeyiz. Erkeklerde boşalma öncesinde penis ucundan bir sıvı geliyor ve bu salgı çoğu zaman erkek tarafından fark edilmiyor. Nedeni ise miktarının son derece az olmasıdır. Dışarı boşalmak için penisin vajinadan çıkarıldığı zamanda aslında bu sıvı vajinada kalabilir ve kolaylıkla rahme ulaşabilir. Bu sıvının içerisinde de sperm hücreleri olabiliyor ve dolayısıyla döllenme de meydana gelebiliyor. Bu durum da dikkate alındığında coitus interruptus yönteminin başarılı olduğundan söz etmek olanaksızdır.
Geri Çekilme Yöntemi Yüzde Kaç Etkili?
Çiftlerin geri çekilme yöntemi ile gebelikten korunması durumunda yöntemin başarısını yüzdelik bir oranla ifade etmek pek mümkün olmaz. Çünkü daha önce de söz ettiğimiz gibi dışarı boşalma yönteminde zamanlama çok büyük bir önem taşır. Ancak bu konuda yapılan bazı araştırmalardan söz edebiliriz. Bu araştırmalar söz konusu yöntemi uygulayan çiftler arasında her 100 çiftten 27’sinin gebelikle karşılaştığını ortaya koyuyor. Bu durum yaklaşık olarak her 4 kadından 1’inin dışarı boşalmaya karşın hamile kaldığı anlamına geliyor.
İlk Gece Geri Çekilme Yöntemi İşe Yarar Mı?
İlk gece geri çekilme yöntemi uygulandığında yöntemin başarı oranında bir artış ya da azalma meydana gelmez. Cinsel ilişkinin ilk kez yaşanıyor olması, bu yöntemi daha başarılı kılmıyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları bu ve benzeri geleneksel yöntemler yerine daha modern ve gebeliğe karşı koruyuculuğu çok daha yüksek olan yöntemlerin uygulanmasını önerirler. Bu noktada dışarı boşalma işe yarar mı, hamileliği kesinlikle önler mi gibi sorulara ‘evet’ yanıtını asla veremeyiz.
Tıbbi açıdan da bu yöntemin bir doğrum kontrol metodu olarak kabul edilmediği bilgisini aktaralım. İstenmeyen bir gebelik söz konusu olduğunda bu yöntemin uygulanması, plansız gebelikle sonuçlanabiliyor ve bu durumda devreye kürtaj işlemi giriyor. Kürtaj işlemi psikolojik anlamda kadınlar için zorlayıcı olabilir. Tüm bunları yaşamayı göze almak yerine gerçek bir doğum kontrol yöntemine yönelmek daha doğru olacaktır.
Geri Çekilme Yöntemi Zararlı Mıdır?
Genel olarak bakıldığında geri çekilme yöntemi gebelik ihtimalini önlememek dışında herhangi bir zarar içermez. Fiziksel anlamda kadın ya da erkek için zararlar barındıran bir yöntem değildir. Ancak bu konuyu ele alırken cinsel yolla bulaşan hastalıklara da değinmek gerekiyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar dışarı boşalma durumunda da karşı tarafa bulaşabilir. Bunun önlenmesi ise kondom kullanımı ile mümkün olabiliyor.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ülkemizde de bir hayli yaygındır. İnsanlar genellikle bu hastalıklara sahip olduklarını çevrelerinden gizlerler. Bu da halk arasında söz konusu hastalıkların yaygın görülmediği kanaatini doğurur. Oysa AIDS de dahil olmak üzere pek çok hastalık ülkemizde de maalesef bir hayli yaygındır. Bu nedenle ‘bana bulaşmaz’, ‘partnerim hasta değil, hastalık taşımıyor’ gibi düşüncelerden uzaklaşmak ve cinsel ilişkide mutlaka kondom kullanmak gerekir.
Geri çekilmenin ise cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmamak anlamına geldiğini unutmamalısınız. Sadece tek bir cinsel ilişki hatta cinsel organ teması bile bu hastalıkların kişiye bulaşması için yeterli olabiliyor. Hastalıkların bulaşması için mutlaka boşalmanın vajina içerisine olması gerekmez. Bu açıdan bakıldığında geri çekilmenin gebelik riski ile birlikte cinsel yolla bulaşan hastalık riskini de göze almak anlamına geldiğini unutmamalısınız.
Geri Çekilme Yöntemi İle Hamile Kalınır Mı?
Konuyu ele almaya başlarken de belirttiğimiz gibi geri çekilme yöntemi ile hamile kalmak mümkündür. Bunun nedeni söz konusu yöntemin koruyuculuk oranının gayet düşük olmasıdır. Eğer rahimde yeterli olgunluğa sahip yumurta varsa ve erkek üreme hücreleri yani spermler de rahme ulaştıysa gebelik oluşma ihtimali bir hayli yükseliyor. Bu noktada geri çekilme yöntemi ile hamile kalınıp kalınmayacağı, kadındaki üreme hücrelerinin durumu ile de yakından ilgilidir. Bu arada koşulların uygun olması durumunda erkek üreme hücrelerinin rahimde 3 gün canlı kalabildiğini de belirtmeliyiz. Bu 3 gün içerisinde yumurta ideal olgunluğa erişerek çatlarsa gebelik ihtimali yine yükselecektir. Dışarı boşalmayla ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.