İşte Bu Doktor İndir

GENİTAL SİĞİL (KONDİLOM)

 

Genital siğil HPV (Human papilloma virüs) ile insana bulaşan bir enfeksiyondur. Genellikle cinsel yolla bulaşır. Dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. HPV virüsü travmatik ciltten bulaşır ve genelde nemli bölgeleri etkiler. Aslında HPV virüsü kapınca insanların %65’i bağışıklık sistemi ile virüsü uzaklaştırır. Geriye kalan %35 siğillere veya diğer bazı hastalıklara neden olur. HPV sadece siğillere neden olmaz.  Erkeklerde nadiren penis kanserine neden olan HPV kadınlarda rahim ağzı kanserinin en önemli sebebidir. Bunun dışında anüst,  ağızda ve boğazda da kansere neden olabilirler. 
Özellikle birden fazla cinsel partneri olan kişilerde bulaş risk çok yüksektir. HPV’den korunmanın tek yolu cinsel aktif hayat başlamadan önce aşı olmaktır. Aşı %100’e yakın koruyuculuk sağlar.
Kadınlarda rahim ağzı kanserinin en öenmli sebebi olduğu için 30 yaştan sonda düzenli aralıklarla smear testi yapılmaldıır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kadınlarda siğiller vajina dudakalrında, anüs ve vajina arasında, anal kanaldai vania duvarında ve rahim ağzında oluşabilir. Erkeklerde ise penis, skrotum ve anüste görülebilir. Daha önce HPV ile enfekte olmuş kişiyle oral sex yapanlarda ağız, dil ve boğazda da siğil oluşabilir. Erkeklerde görsel siğil varlığı dışında genelde bulgu olmaz. Kadınlarda ise vajinal akıntı, kaşntı, ağrı ve kanamalar görülebilir. 

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ

HPV virüsü latent enfeksiyona neden olur. Yani vücuda girdiğinde eğer bağoşıklık sistemionu uzaklaştıramamış ise hayat boyu vüzutta kalır. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda tıpkı dudaklardaki uçuklard a olduğu gibi ara ara siğiller ile kendini gösterir. HPV bulaştıktan sonra virüsün tedavisi pek mümkün değildir. Biz hekimler siğilleri tedavi ediyoruz, virüsü değil.
Bunun yanında cinsel aktif hayat başlamış hatta HPV bulaşmış bile olsa bile kadınlarda 45 yaşına kadar HPV aşısı önerilmektedir. Son dönemde yapılan bazı çalışmalarda erkeklerede aşıyı önermektedir. Aşılar kansere neden olan HPV tiplerine karşı etkilidir. 
Siğil tedavisi siğilin boyutuna yerine, sayısına göre değişir. Az sayıda ve küçük siğillerde topikal tedaviler (krem ve bazı solüsyonlar yeterli olabilmektedir. En önemli dezavantajı kullanım süresinin biraz uzun olması ve gebelerde kullanılamamasıdır.
Biraz daha büyük siğillerde topikal tedavi yetmeyebilir, bu durumda kriyoterapi (dondurarak) veya cerrahi koterizasyon ile yakma önerilebilir. Çok büyük siğillerde cerrahi eksizyon gerebilir. Çoğu kez tekrarlama riskini minimale indirmek için kriyoterapi veya koterizasyondan sonra kremler ile tamamlayıcı bir kombine tedavi önerilebilir.
Hastalara siğillerin tekrar edebileceği ve tekrar tedavi gerekebileceği bilgisi iyi bir şekilde anlatılmalıdır.