Medicana Int. Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Lale Çetin, Bir kadının genital organ yapısından ve görüntüsünden memnun olmaması hem kişisel özgüvenini olumsuz etkiler, hem de cinsellik sırasında eşiyle iletişiminde oldukça büyük sorunlar yaşamasına zemin hazırlar. Genital estetik operasyonlar genital organ dış görünümünün onarılması amacı ile yapılıyor olsa da, fonksiyonel ve psikolojik mağduriyeti gidermek amacı esastır” dedi.
Opr. Dr. Lale Çetin ,“Günümüzde genital estetiğe ilgi büyük bir artış göstermiştir. Özellikle vajinanın elastikiyetini kaybetmesine bağlı olarak, cinsel ilişkiden zevk alamama problemi genital estetik ile ortadan kaldırılabilmektedir.
En sık hangi genital estetik işlemler yapılmaktadır?
-labiaplasti yani genital organ dudaklarının küçültülmesi
-vajinoplasti yani vaginadaki gevşekliğin daraltılması
-büyük dudaklardaki gevşekliklerin düzeltilmesi
-idrar torbasındaki sarkmaya müdahale
-genital organdaki renk koyuluklarının lazerle tedavisi
-g noktası enjeksiyonu
*Kadın genital organında gevşeme ve sarkmalar neden olur?
Hamilelik, normal doğum, kilo alımı, hormonal bozukluklar, menopoz ve yaş gibi nedenlerle vajina kaslarında gevşeklik, vajinal kanalda genişleme, şekil bozuklukları gibi sorunlara yol açabilir. Fazla sayıda normal doğum yapmış, iri bebek doğurmuş, normalden uzun sürmüş doğum eylemi, vakum uygulaması gibi müdahaleli doğum geçirmiş olan hastalarımız vajinal yapılarının görsel olarak ve cinsellik sırasında çok genişlediğini ifade ederler. Aynı zamanda vaginadan ses gelmesi şeklinde şikayetleri de olabilmektedir.
*Vajinadaki gevşeklikler ilişkide ne gibi sorunlar yaratır?
Kadında cinsel ilişkide yetersizlik duygusuna, estetik kaygısına, orgazm sorunlarına veya hissedememe problemlerine neden olabilmektedir. Bazen erkek tarafından da cinsel organın vajina tarafından iyice sarılmadığı ve yeterince sıkı olmadığı ifade edilerek tatmin olmakta zorlanıldığından şikayet edilmektedir. İlişki sırasında vajinadan istenmeyen ses gelmesi olabilmektedir.
*Vajina daraltma tedavisi nasıl yapılır?
Cerrahi tedavi veya lazerle yapılmaktadır. Cerrahi tedavide normal doğum sonrası gelişen esneme ve genişlemelere ek olarak kötü iyileşmiş doğum dikiş izleri de onarılır. Ayrıca doğuma bağlı idrar torbası ve rektumda oluşan sarkmalar veya rahim sarkması da cerrahi olarak düzeltilebilir. Operasyon lokal anestezi altında yapılır ve kısa sürelidir. Operasyon sonrası hastalar günlük hayatına devam edebilir. Kullanılan dikişler vücut tarafından emildiği için dikiş aldırmak gerekmez. Lazerle tedavide radyofrekans dalga enerjisinin vagen dokusu altındaki kollajen lifleri arttırarak daralma sıkılaşmayı gerçekleştirmesi sağlanır. Ağrısız ve tek seanslık bir işlemdir.
*Labiaplasti nedir?
Vajina girişindeki normalden iri, geniş, kırışık ve sarkmış durumdaki iç dudakların estetik olarak küçültülmesi ameliyatıdır. Küçük dudaklar normalde dışta yer alan büyük dudakların altındadır ve görünmezler. Bunların sarkması hem estetik açıdan, hem de cinsel birleşmede sorun yaratır. Labiaplasti ile bu sorun çözülmektedir. Lokal anestezi ile yapılır, günlük aktiviteyi engellemez. Genç kızlarda da yapılabilir, kızlık zarına zarar vermez. Operasyon sonrası 4 hafta sonra cinsel ilişkiye izin verilir.
Bir kadının genital organ yapısından ve görüntüsünden memnun olmaması hem kişisel özgüveni açısından hem de eşiyle iletişiminde oldukça büyük sorunlar yaşamasına zemin hazırlar. Bu sorunun utanılarak görmezden gelinmesi sonraki zamanlarda eşiyle geri dönüşü olmayan problemler oluşmasına zemin hazırlar. Böyle bir sorununuz varsa utanmadan ve zaman kaybetmeden bir jinekoloji uzmanına başvurunuz.