Gebelikte her trimesterde enerji ihtiyacı artmaktadır. Bu artış ilk trimesterde 1 dilim tam buğday ekmek kadarken, ikinci trimesterde 1 kase yoğurt ve 2 porsiyon meyve, üçüncü trimesterde de ekstra bir öğüne denk gelecek kadardır.
Tam tahıllar gebelikte enerjinin karşılanması adına önem taşır. Her öğününüze tam tahıllı bir seçenek eklemeye çalışın.
Meyve ve sebzeler vitamin, mineral, posa ve su kaynağıdır. Toplamda en az 5 porsiyon tüketmeye özen gösterin.
Protein bebeğin büyüme ve gelişimi için çok önemlidir. Her gün yağsız et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, yağlı tohumlar ve kuruyemişler gibi protein kaynaklarına beslenmenizde yer verin. Derin su balıkları bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyecek ağır metalleri içerir bu nedenle tüketiminden kaçının. Alabalık, hamsi gibi yüzey balıklarından haftada 1-2 porsiyon tüketin.
Süt ve süt ürünleri proteinden ve birçok vitamin ve mineralden (kalsiyum, riboflavin, iyot) zengindir. 2-3 porsiyon kadar PASTÖRİZE edilmiş ürünleri tüketebilirsiniz. Eğer süt ürünlerini tüketmiyorsanız zenginleştirilmiş alternatiflerini tüketmelisiniz.
Yağlar sağlıklı bir diyetin önemli bileşenleridir. Hayvansal kaynaklı doymuş yağlar yerine bitkisel kaynaklı yağlar, kuruyemişler, yağlı tohumlar, avokado, zeytin gibi doymamış yağ kaynaklarını tercih edin.
Su en önemli maddelerden biri. Hamilelikle birlikte de gereksinme artmaktadır. Besinlerle alınan suyu da hesaba kattığımızda en az 2 litre (8-10 bardak) su tüketilmelidir. Şekerli içeceklerden uzak durun.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri