İşte Bu Doktor İndir

 

Öncelikle gebelerde en sık görülen dişeti rahatsızlıklarını azaltmak veya önüne geçebilmek için plak kontrolü yapılmalı, uygun fırçalama ve diş ipi kullanma teknikleri uygulanmalıdır. Flor uygulanması gereken durumlarda ise annenin başka herhangi bir kaynaktan flor alıp almadığı değerlendirilmelidir. Diğer hastalarımızda olduğu gibi gebe hastlarımızda da florürlü diş macunları kullanımı önerilir gebelerde gerekli ise topikal florür uygulamaları da yapılabilmektedir. Hastamızda diş taşları mevcut ise temizlenmelidir. Yeni başlayan çürük lezyonları, kusurlu restorasyonlar için gerekli önlemler alınmalıdır. Gebelerin diyetleri takip edilmeli ve günlük şeker tüketimi azaltılmalıdır. Klorheksidinin hamilelik veya doğum sonrası dönemde kullanılması anneden bebeğe bakteri geçişini azalttığı bildirilmektedir. Bu dönemlerde diş hekiminin önerdiği ağız gargarlarını kullanmak faydalı olacaktır. Sık görülen başka sorunlardan ağız kuruluğu mevcutsa şikayetleri hafifletmek için bol su tüketimi veya tükürük salgısını arttırmak için şekersiz sakız kullanımı tavsiye edilmektedir.

 

Gebelerde sık görülen kusmalar için sabahları bir çay bardağı suya bir çay kaşığı sodyum bikarbonat ile yapılan gargarayı kullanmak fayda sağlayabilmektedir, ayrıca kusma sonrasında mide asidinin neden olabileceği diş aşınmalarını önlemek için kusmadan sonra bir saat diş fırçalamamak gerekmektedir.

Sağlıklı bir ağız ve çürüksüz dişler için iyi bir ağız bakımı herkes için olduğu gibi gebe kadınlar için de çok önemlidir. Ancak çalışmalarda gebe kadınların ağız bakımı uygulamalarına çok dikkat etmediği görülmektedir. Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre gebelerin % 83.3’unun düzenli dişlerini fırçaladığı ancak düzenli dişlerini fırçalayan gebelerin ise sadece % 29.5’inin günde iki kere dişlerini fırçaladığı gösterilmiştir.Yine ülkemizde kadın doğum servisinde yatan kadınlarla yapılan çalışmada ise kadınların %99.4’ unun diş hekimine düzenli gitme alışkanlığının olmadığını, %32.8’inin dişeti rahatsızlığı olduğunu, %5.9’unun ise şu andaki gebeliğinde diş hekimine gittiği ve diş hekimine gidenlerin çoğunluğunun ise diş ağrısı nedeni ile diş hekimine gittiğini belirlenmiştir *.

Hamilelikte ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesi yalnızca hamile bir kadın için değil, genel sağlık ve yeni doğan bebeğin gelişiminde de son derece önemlidir.  Dolayısıyla gebelikten önce diş hekimi kontrolü çok önemlidir. Gebelikte ise dental tedaviler gebeliğin haftasına göre değişse de çoğu zaman yapılabilmektedir.