İşte Bu Doktor İndir

REFLÜ, BULGU-TANI-TEDAVİ

Reflü hakkında hızlı bilgiler

1. Reflü kalıcı, düzenli asit reflü içeren bir durudur.

2. Asit reflüsü haftada iki kereden fazla olduğunda Reflü teşhisi konulabilir.

3. Asit reflü, mide yanması ve hazımsızlık semptomlarına neden olabilir.

4. Özofagusta mide asidi tehlikeli doku hasarına neden olabilir.

5. Reflü, midenin üst kısmında ve yemek borusunun dibinde işlevsiz bir valf kaynaklı olabilir.

6. Sağlıklı kilo verme, sigarayı bırakma ve stres azaltma Reflü riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

7. Reflü tedavisinde, protein pompası inhibitörleri, anti asitler ve diğer ilaçların yanı sıra yaşam tarzı değişiklikleri de gerekebilir.

GÖR Nedir?

Gastroözofageal reflü(GÖR) hastalığı mide asidinin kalıcı olarak ve düzenli olarak yemek borusuna aktığı, mide ekşimesi ve diğer semptomların yanı sıra olası doku hasarına neden olan bir durumdur. Bu sadece zaman zaman hazımsızlık ve asit reflü vakası değildir. Amerikan Gastroenteroloji Koleji, günlük olarak, en az 15 milyon Amerikalı mide ekşimesi (asit reflü semptomu) yaşıyor diyor.

Asit reflüsü ve gastroözofageal reflü hastalığına neden olur?

Kilo vermek ve sigarayı bırakmak asit reflü için iki önemli risk faktörünü ortadan kaldırır. Ara sıra reflü oldukça yaygındır, sıklıkla aşırı yeme, yemekten sonra yatma veya belirli gıdaları yeme nedeniyle ortaya çıkar. Gastroözofageal reflü hastalığı olarak tanımlanan tekrarlayan asit reflüsü tipik olarak başka nedenlere ve risk faktörlerine sahiptir ve daha ciddi komplikasyonları olabilir.

Gastroözofageal reflü hastalığı, bazen bilinmeyen nedenlerle (idiyopatik) her yaştan insanda görülebilir. Genellikle bir yaşam tarzı faktöründen kaynaklanır.

Asit reflü belirtileri ve semptomları, çoğu zaman insanların bir noktada deneyimlediği zararsız, izole bir atak olabileceği gibi gastroözofageal reflü hastalığının işaretide olabilir. Mide yanması, yanma hissi veren göğüs kafesi alanının arkasında hissedilen bir rahatsızlıktır. Kişi yatarken veya eğilirken ve yemek yedikten sonra daha da kötüleşir.

Gastroözofageal reflü hastalığının testleri

Sıklıkla asit reflü semptomları yaşayan kimseler, öncelikle aile hekimi ile konuşmalı ve kimileri onları daha ileri araştırmalar için bağırsak tıbbı uzmanına yönlendirmelidir. Hastanemizde yapılan pH metri ve endoskopi ile tanı koyulabilmektedir.

GERD tedavisi ve önlenmesi

Sürekli olarak asit reflü yaşayaninsanlar için ana tedavi seçeneği, proton pompası inhibitörleri olarak bilinen bir ilaç sınıfıdır.

Bu ilaçlar mide asidi üretimini azaltırken, diğer ilaçlar alkali kimyasallarla aside karşı koyabilir. Ancak ilaçlar ile engellenemeyen reflü durumunda veya yemek borusunda kalıcı doku hasarı ve değişiklikler oluşması durumunda cerrahi tedavi ön plana çıkmaktadır