Dokudaki su tarafından güçlü bir şekilde emilen bir dalga boyu yayan ilk geliştirilen lazer sistemidir. Başlangıçta cerrahi bir lazer olarak geliştirilen CO2 lazer, dermatolojide hem iyi huylu deri lezyonlarının yok edilmesinde (örn. seboreik keratoz, siğiller) hem de kozmetik amaçlar (antiaging, pigmentasyon, akne izleri, göz çevresi gençleştirme gibi) için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kullanım alanları : Cilt yenileme, kırışıklıkların azaltılması, sivilce izleri veya yara izleri tedavilerinde, falçata izlerinin azaltılmasında, keloid gibi aşırı yara iyileşmesi ile sonuçlanan dokunun düzenlenmesinde, siğillerde, göz çevresi lekelenme veya koyuluğunda, göz altı torbalarının azaltılmasında, deri çatlaklarının tedavisinde, deri yüzeyinde bulunan tümöral lezyonların çıkarılmasında tek veya diğer tedavilerle kombine kullanılabilir. Ayrıca, dövme pigmentine allerjisi gibi QS NDyag lazer yapılamadığı vakalarda ya da dövme silme amaçlı QS NDyag lazer sonrası paradoksik koyulaşması olan bireylerde fraxional CO2 lazer tercih edilebilmektedir.
Ağrılı bir işlem olduğu için işlem öncesi uygulama yapılacak alana topikal anestezik uygulaması yapılır.
İşlem sonrası akut iyileşme dönemleri 1hafta -10 gün kadardır. Bu süre içinde yara bakımı önemlidir.
Uygulama sonrası ; Kızarıklık, ağrı, kaşıntı, ödem ve uygulama alanında sulanma meydana gelir. Aktif Kızarıklık tablosu 1-2 hafta sonra gerilerken, hafif pembemsi eritem bazı vakalarda ataklar şeklinde 12 ay sürebilir. Deri yenileme etkisi nedeniyle deride pullanma –kabuklanma sonrası iyileşme meydana gelir.
Sık Uçuk enfeksiyonu geçiren hastalarda, işlem sonrası alevlenme olacağı için işlem öncesi uçuk profilaksisi verilir.
İyileşme sürecinde renk değişikliği (deri renginde açıklık veya koyuluk) açısından, güneş koruyucu kullanımına dikkat edilmelidir. Deri tipi 3,4 olan bireylerde işlem sonrası işlem bölgesinde, renk koyulaşması veya açılması şeklinde pigmentasyon bozuklukları olabilir.
Yaz mevsiminde leke oluşum riski nedeniyle kış mevsiminde daha çok tercih edilmelidir.
Akneye yatkın bireylerde gözeneklerin tıkanmasına bağlı akne benzeri döküntüler olabilir.
Kesi veya ameliyat sonrası keloid adı verilen yara işlemi problemi olan hastalarda kozmetik amaçlı uygulanması benzer problemler yaratabilir.
İşlem sonrası, uygulama yapılan bölgenin temiz tutulması ve sürekli el temasına dikkat edilmelidir.
Son 6 ay-1 yıl isotretinoin tedavisi almış hastalarda ablatif lazerler gibi deri soyucu lazerler, yan etkiler açısından dikkatli kullanılmalıdır.