İşte Bu Doktor İndir

ÇOCUK NEDEN YALAN SÖYLER?

Çocuğun yalana baş vurması tıpkı yekişkinlerdeki gibi kendi varlığını, iç dünyasını ve duygusal dengesini korumak amaçlıdır.

YALAN SÖYLEME YAŞI KAÇTIR? 

Çocukların yalan söylemeye ne zaman başladığı kesin bir yaşta sabitlenememiştir. Fakat şu bir gerçektir ki çocuğun yalan söyleyebilmesi için önce diğer insanların düşüncelerinden haberi olması gerekir. 

NE ZAMAN ENDİŞE EDİLMELİ?

Okul çağından önceki yalanlar çocukta oyun niteliği taşır ve gayet normaldir. Okul çağından sonraki yalanlar üzerinde çalışmak gerekebilir. 

Benim Çocuğum Asla Yalan Söylemez

Çocuğunuzu yetiştirme tarzınızdan çok emin olabilir ve onun hiç yalana baş vurmayacağı yanılgısına kapılabilirsiniz. Size bir haberimiz var: Yalan söylemeyen çocuk yoktur. Yalan bazen çocuğa çevresi tarafından rol model olunarak öğretilir. Bazen de çocuklar özlem duydukları veya gerçeklemesini istedikleri şeyler için yalan söyler. Kimi zaman korktuğu için söylediği gibi kimi zaman da ihtiyaç duyduğu sevgiyi yalanla sağlamaya çalışabilir. 

NEREDE HATA YAPTIM?

  • Çocuğunuzu eğitirken ona hiç fiziksel veya sözel şiddet uyguladınız mı?
  • Korkuyu çocuk yetiştirmede bir araç olarak kullandınız mı?
  • Çocuğunuz şımarır diye onu takdir etmede cimri davrandınız mı?
  • Çocuğunuza dürüstlüğü uzun uzun öğütleyip yalan söylediğinde kızıp cezalandırdınız mı?
  • Çocuğunuza sürekli ne yapmaması gerektiğini mi hatırlatıyorsunuz?
  • Çocuğunuzun yalanını yakaladığınızda sizi saymadığını mı düşünüyorsunuz?


Peki Ne Yapmalıyım?

        Yalan söyleme davranışında öncelikle çocuğun yaşı dikkate alınmalıdır ve küçükken oyun amacı güden kurgu hikayelerinden korkup engellenmemelidir. Hiçbir saygı ve sevginin temelinde korku tohumları ekili olamaz. Çocuk ile aile fertlerinin her birinin arasındaki bağ hususi olarak güçlenmelidir ki çocuk kendini güvende hissetsin. Duygularınızı paylaştığınız bol sohbetli ve çocuğun sizi rol model alabileceği ortamlar oluşturun. Dürüst bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız lütfen çocuğunuzla ilişkinizde de dürüst olun. (Buna okula gidersen akşam parka gideriz, yemeğin biterse tableti veririm, üstünü giyinmezsen çıkamazsın gibi söylemlerimizdeki tutarlılık da dahil.) 
        Çocuk yalan söylediğinde 'şimdi tavrımı koyayım da bir daha yapmasın' diye düşünüp hemen cezalandırılmamalı öfkeli ve sert tepki verilmemelidir. Bunun yerine çocuk gerçeği söylemek konusunda cesaretlendirilmelidir. Fakat ısrar ederse ona yalanı kanıtlamaya çalışmak yerine nedenlere odaklanıp nasıl yardım edilebileceği araştırılmalıdır. 

        Çocuğa nasıl davranırsak, çocuk da dünyaya öyle davranır. Pam Leo