İşte Bu Doktor İndir

Evlilikte beklentileri ve Sorunlara Yaklaşım

    Evlilik, gelecekleri ile ilgili bir plan üzerinde Kadın ve Erkek tarafından karşılıklı anlaşarak kurulan insan hayatının toplumsal en önemli çekirdek kurumudur.
    Evli çiftlerin cinsiyetleri farklı olduğu gibi yetiştikleri kültürel ortam ve aldıkları aile eğitimleri hatta okul eğitim durumuda genellikle farklıdır. Doğal olarak biri birine benzemeyen iki insan yuva kurmaya karar vermektedir. Eşlerin kendi cinsiyetine ve kimliğine ait farklılıkları yaşama isteğinde bulunmalarıda doğal olduğu kadar haklarıdır da.
    Eşler bu farklılıkları birbirinde kazandıkları birer zenginlik olarak değerlendirebildikçe ilişkileri ve iletişimleri güçlenir. Bir anlığına bir ülkede bütün meyveler yalnızca ayvadan, bütün sebzelerde yalnızca patlıcandan ibaret olmasını  düşünsek…! hayat ne kadar yavan olurdu değil mi? Halbuki çoğumuz patlıcanla yapılan yemekleri ve ayva ile yapılan çeşitli tatlıları beğenerek yeriz.
    Aslında hemen hepimiz farklılığın güzelliğini görerek evlilik yaparız ve kurduğumuz yuvayla ilgili  çok güzel hayaller kurarız.

    Evliliğin başlangıcında aşk da olsa, sevgi temelli de olsa, geleneksel görücü usulü de olsa aslında her bir eşin hayallerini benzer şeyler süsler.
- Mutlu olacağımız bir eşle yuva kurmak
- Kurduğumuz yuvada sevmek ve sevilmek
- Eşimiz tarafında anlaşılmak ve onu anlamak
- Eşlerimizin ailesince benimsenmek, anlaşılmak
- Konforlu bir hayat yaşamak ve bir gelecek kurmak
- İdealimizdeki çocuklara sahip olmak ve onları hayallerimizdeki gibi yetiştirmek, gibi daha da çok arttırabileceğimiz planlar ve hayallerimiz vardır.
    
    Evlilik kuran her eş hayallerindeki konforu ve mutluluğu hak etmektedir. Ancak her güzellik gibi bu da bir emek, bir irade ve çaba ister.

    İlk yıllarda özellikle  de evliliğin ilk yılında evlilikte sorunların daha yoğun yaşanması doğal olarak muhtemeldir. Daha yeni tanıştık ve farklılıkları anlayabilme ve ona tolerans gösterme ile ilgili sınırımızı tanımak için çok erken olduğunu bilmeliyiz.

    Her iki eşde kendi özel hayatlarına yeni birisinin alınması kendisinin onda onun kendisinde beklentilerinin tamamının karşılanması ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Birbirini tanımayan eşlerin evliliğin ilk yıllarında birbirlerinde ki beklentileri çoğunlukla sıradaşı ve ütopik olmaktadır. Beklentilerini çok yüksek tutmakta veya karşılanması için acele etmektedirler.

    Evlilik beklentimiz kendi ve eşimizin gerçeğiyle uyumlu olmalı. Beklentilerimizde her şeyde olduğu gibi karşılıklı ve adil olunmalı. Ben ne yapıyorum eşime ve evliliğimizin gelişesine ne kadar ve nasıl katkıda bulunuyorum. Eşimde neler isteyebilirim eşim bunun ne kadarını yapabilir gibi onun konforunu bozmayacak ve gücünü aşmayacak şekilde talepte bulunmak gerekir.

    Sınırları belirleyemediğimiz zaman çatışmalar çıkması muhtemeldir. Bu durumda profesyonel yardım almayı ihmal etmemeli ve ertelememeli.

    Doç. Dr. Ömer Özbulut
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Psikiyatrist-Psikoterapist