Evlenmeden önce mutlaka partnerle konuşmanın faydaları atlanmamalıdır. Evlilik kararının alınmasının ardından çiftler, aralarında oluşması muhtemel çatışmaların önüne geçmek için bu konuda fikir birliği yapmalıdır. Partnerlerin her biri birbirinden beklenti içinde olmaktadır. Bu nedenle de beklentilerinizi karşı tarafa söylemek konusunda açık olmanızda fayda vardır. Yok sayılacak olan her fikir, ileride aşılması çok daha zor olan problemlere yol açacaktır. Dolayısıyla önceden konuşulmalı ve bunun üzerinde durulmalıdır. Problemi yok saymak, olmadığı anlamına gelmemektedir. Peki, bu konular nelerdir? Evlenmeden önce konuşulması gereken konular hangileridir?
Finansal Konular
Özellikle flört aşamasından evlilik aşamasına geçildiği süreçte bu konuda konuşmaktan çekinmeyin. Flört aşamasında iken konuşmak güç olabilir ya da çekinebilirsiniz. Fakat bu konuda dürüst olunması önemlidir. Doğru bir şekilde yapılacak olan planlama ile birlikte maddi sorunların önüne geçmek mümkündür. Evlilik sürecinde ‘ben’ olmaktan ‘biz’ olmaya geçiş kararı alınmaktadır. Her şeyde olduğu gibi maddi konuda da birlik olunması en idealidir. Alınacak olan karar birlikte ve ortak olmalıdır.
İki kişinin de çalıştığı durumlarda zaten ortak bir bütçe ayarlaması yapılacaktır. Yaşam alanınız için gerekli olan harcamaları düzenli ve eksiksiz olarak hayata geçirebilmek için mutlaka birlik olunması önerilmektedir. Birlikte yapılacak planlama sayesinde ev içinde oluşacak maddi krizlerin de önüne geçilmiş olacaktır.
Yaşanılacak Ev ya da Semt
Öncelikle evlenmeye karar vermiş olan çiftlerin en başta düşünmesi gereken konuların başında yaşanılacak ev gelmektedir. Burada da partnerler birlikte karar vermek durumundadırlar. Hem sorumluluk paylaşımı hem de Konfor alanının belirlenmesi burada önem arz etmektedir. Her birey kendi alışmış olduğu alanda daha mutlu ve huzurlu olacağını düşünmektedir. Bu nedenle de ev seçiminde çok fazla tartışma söz konusu olabilmektedir. Her birey kendi yaşadığı yere daha yakın olması konusunda ısrarcı olabilir. Bu tartışmaların önüne geçmek için ortak bir karar alınması gerekir.
Aynı zamanda sadece ev seçimi değil, yapılacak olan dekorasyon önerileri de bulunmaktadır. Yine bireyler kendi zevkleri doğrultusunda dekorasyon düşünebilmektedir. Bunun için de birbirlerinin zevklerine saygı göstererek bir tercih yapılabilir. Eşyaların nasıl olacağı, hangi renklerin kullanılacağı ya da oda düzenlemelerinin nasıl yapılacağı konusunda fikir birliği olması daha sağlıklı olacaktır.
Ailevi Konular
Çiftlerin en çok tartışmasına sebebiyet veren konuların başında ailevi meseleler gelmektedir. Bu nedenle de konuşulması gereken en önemli konulardan bir tanesi olarak gündemi oluşturmaktadır. Her ne kadar partnerler uyum içerisinde bir ilişki yaşıyor olsalar da bazı durumlarda aile müdahaleleri yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilmektedir. Evlenme süreci çiftlerin yeni aileler içerisine girmesi ve varlık göstermesi sürecini de kapsamaktadır. İleride sorunların yaşanmaması ve bu konuda çatışmaların çıkmaması için en başından konuşulması gerekmektedir. Aileler arasında bir denge kurulmalı ve partnerler arasındaki hassasiyet konuşulmalıdır.
Cinsel Hayat
Cinsel yaşam evlilik sürecinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle partnerler bu konuda birbirlerinden beklentilerini açıkça belirtmelidir. Beklentiler, sınırlar, hoşa giden ya da gitmeyen durumlar, cinsel ilişkinin sıklık derecesi gibi konuların partnerinizle konuşulması ileride çatışmaların olmaması adına önem arz etmektedir. Özellikle ilk defa cinsel deneyim yaşayacak olan partnere karşı hassas davranılması gerekmektedir. Cinsellik iki tarafında zevk almasını gerektiren bir olgudur.
Geçmiş yaşam öğretileri nedeniyle hala birçok kesim tarafından tabu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de cinsellikten korkma, kaçınma ya da günah olarak görme gibi durumlar da olabilmektedir. Dolayısıyla partnerlerin birbirlerine olan yaklaşımları önem arz etmektedir. İlk gece korkusu birçok sorunun da kaynağını oluşturmaktadır. Partnerinizi rahatlatmak ve onu ilişkiye hazır hale getirmek için sabırlı ve hassas davranmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu konuda bir sorun yaşanması ihtimaline karşı bir uzmandan destek alınması önem arz etmektedir.
Çocuk Sahibi Olma Süreci
Çocuk sahibi olma süreci birçok çiftin hayatını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu durumda çiftlerden her biri kendini anne ve baba olma konusunda hazır hissetmeleri gerekmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konuların başında, çiftlerden biri çocuk sahibi olmayı istemiyorsa açık bir ifade ile söylemelidir. Aynı zamanda eğer her iki taraf da istiyorsa, doğru bir planlama yapılması önemlidir. Kaç çocuk istendiği, evliliğin hangi aşamasında olması gerektiği gibi durumların mutlaka konuşulması gerekmektedir. Aksi durumda plansız gebelikler evliliklerin çatırdamasına sebebiyet verebilmektedir.
Sınırlar
Evlilikte eşlerin en sık yaptığı hatalardan biri kendi sınırlarını partneriyle paylaşmamalarıdır. Evlilikte “biz” olabilmek önem arz etmektedir. Ancak “biz” olurken “ben” olmaktan vazgeçmemeye gayret edilmelidir. Eşlerin, mahremiyete ve sadece kendilerine ait olmasını istedikleri “özel alan”a ihtiyaç duyabileceğini unutmamak gerekir. Aynı şekilde çiftlerin hobilerinden, arkadaşlarına, sosyal medya hesaplarından WhatsApp mesajlarına kadar birbirlerinin “bireysel” tüm alanlarına saygı duyması da mutlu bir evlilik için önem taşıyan konulardan. Tüm bu sınırları evlenmeden önce çözmek, evlilikte huzur yarayacaktır.
Gelecek İle ilgili Planlar
Bu sorunun cevabını aklımızın bir köşesinde tutmak, hedeflere ulaşmaya çalışırken karşılaşılacak sorunların önüne geçmek açısından faydalı. Eşlerden biri gelecekte yurt dışında yaşamayı planlayabilir, maddi riskler alacağı girişimlerde bulunabilir. Bu gibi adımların evliliği etkileyen ciddi konular olduğunu göz önünde bulundurmakta ve evlenmeden önce konuşmakta da fayda var.
Evlilikte sorun oluşturabilecek ve evlenmeden önce konuşulması gereken konulara değindik. Birbirinizi daha iyi tanımanız açısından fayda sağlayacak bu konuşmayı yapmanız huzurlu bir evlilik sürecine sağlam bir temel atmanızı sağlayabilir.