Ağzımızda bulunan çürük yapıcı mikroorganizmaların uygun ortam ve koşullar altında etkinliği sonucunda dişlerimizde çürükler meydana gelmektedir. Diş çürüğü tedavi edilmediği takdirde ilerleyen agresif bir problemdir. Çoğu çürük diş, erken teşhis edilmesiyle minimal bir kompozit dolgu restorasyonla tedavi edilebilir ve bu tedaviler oldukça kolay ve kısa sürmektedir. Var olan çürüklerin düzenli diş hekimi kontrolleriyle erken tespiti bu anlamda ağız ve diş sağlığımız için aslında elzem.
Dişlerdeki çürükler, dişe anestezi yapılarak temizlenir ve bu sebeple tedavi esnasında hasta her hangi bir rahatsızlık hissetmemektedir. Hekimin dişin kendi renginde bir dolgu seçmesi ile birlikte, diş ile bire bir aynı morfolojik özelliklere sahip estetik bir restorasyon yapmak günümüzde oldukça kolay. Dolgu tedavileri artık konforlu ve kısa süren tedavilerdir ve erken teşhisi ile pek çok ileri düzey tedavilere gerek bırakmadan ağız sağlığını korumamızı sağlamaktadır.
Bazen hasarlı diş dokusunun çok büyük olması nedeniyle dişteki çürüğü temizledikten sonra, ağızdan ölçü almak ve dolgu işlemini model üzerinde tamamlamak da mümkün. Böylelikle hastayı yoracak uzun bir seanstan kaçınır ve model üzerinde tamamlanan dolgu sebebiyle daha estetik sonuçlar elde edilebilmektedir. Dışarıda yapımı tamamlanan kompozit dolgu, hasta ağzına yapıştırma ajanları ile çok kısa bir sürede yapıştırılır ve adaptasyonu sağlanır.
Tedavi sonrası anestezi etkisini kaybedinceye kadar yemek yememek yeterlidir. Eğer anestezi yapılmasıysa tedavi sonrasında hayatınıza kaldığı yerden devam edebilir, dilediğiniz gibi yemek yiyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken her hangi bir durum yoktur.
Dolgu tedavisi sonrası
Dolgu tedavisi sonrası birkaç günden, birkaç haftaya kadar post-op hassasiyet şikayetleri görülmesi normaldir. Daha uzun süren hassasiyet şikayetlerinde dolgunun yenilenmesi gerekebilir. Dişin pulpa’sına çok yakın yapılmış dolgu restorasyonları, dişte ağrıya sebep olabilir ve dolgu sonrası kanal tedavisi gerekliliği doğabilir. Operasyon sonrası geçici ağrılar olabilir, bunlar geçicidir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri