Esrar, özellikle son dönemlerde yaygın olarak kullanılan maddelerden biridir. Esrar, hint keneviri bitkisinden elde edilmektedir. Kokusu genellikle sert, acı, keskin ve ot kokusuna benzer. Esrar’ın beyin üzerinde ana etken maddesi THC denilen bir maddedir. Beyinde bu etken maddeye özel alıcılar bulunmaktadır. Bu alıcılar beynin öğrenme, hafıza, ödül ve motor koordinasyon işlevlerinden sorumlu bölümlerinde yerleşmiştir.
Klinik gözlemler, esrar bağımlılarının en çok rahatsızlık duyduğu durumlardan birinin günlük yaşamlarındaki hafıza problemleri olduğunu göstermektedir. Esrar üzerine yapılan araştırmalar, esrar kullanan bireylerde hafıza performanslarında zayıflama görüldüğünü, düzenli esrar kullanımının ise en çok öğrenme ve hafıza ile ilişkili fonksiyonları etkilediğini göstermektedir.
Esrar kullanımının hafızayı olumsuz yönde etkilediği ve zaman içinde unutkanlığa yol açtığı bilinmektedir. Son yıllarda, ülkemizde tüketimi gittikçe artan esrarın içinde yer alan etken maddesinin hafıza için önemli olduğu gösterilen hipokampüs adlı bölgeyi büyük ölçüde etkilediği belirtilmiştir. İlk olarak kısa süreli hafıza dediğimiz yakın zamanda gerçekleşen olayları, kişileri ve mekanları hatırlamamızı sağlayan hafıza bölümü etkilenmektedir. Kullanım devam ettikçe bu durum kalıcı hale gelebilir.
Çalışmalar esrar etkisi altında yeni bir şeyler öğrenme ve sonrasında bunları hatırlama becerisinin zayıfladığını göstermektedir. Aynı zamanda esrar bağımlıları ile yapılan çalışmalar, esrar bağımlılarının kullanmayanlara kıyasla hafıza performansını ölçen görevlerde daha düşük performans gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu çalışmalar, esrar kullanımının olası süregelen olumsuz etkisini yansıtmaktadır.
Esrar Kullanımı Bırakıldığında Hafıza Düzelir mi?
Hafıza sorunları, kişilerin esrar bağımlılığı için tedavi aramasının en yaygın nedenlerinden biridir. Klinik araştırmalar, esrar kullanımının beyin fonksiyonu üzerinde kalıcı etkilerinin olabileceğini henüz kanıtlamamıştır. Esrar kullanımını bırakıldığında, hafıza, öğrenme ve koordinasyon üzerindeki etkileri ortadan kalkabilir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri