Erken çocukluk dönemi beyin gelişimi açısından oldukça kritik bir dönemdir. 0 – 6 yaş dönemi olarak tanımladığımız bu dönem çocuğun bilişsel, sosyal, fiziksel ve duygusal alanlarda gelişimini tamamladığı ve çevresinde ki her türlü uyaranın gelişimine etki ettiği bir dönemdir.
İnsan beyni sinir ağlarının yaklaşık %87’sini erken çocukluk döneminde oluşturur ve en esnek yapıya sahip olduğu bu dönem gelecek yaşantısı için temel yapı taşlarını oluşturur. Bu sebeple erken çocukluk döneminde ekrana uzun süre maruz kalan çocukların gelişimleri açısından belli başlı sorunlar yaşama ihtimalleri oldukça yüksektir.
Bebeğin doğumundan 2 yaşına kadar geçen süre zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından en önemli dönemdir. Bu dönemde çocuk alıcıdır, dışarıdan gördüğü , duyduğu her türlü uyaranı alır ve zamanı gelince kullanmak üzere belleğine kaydeder. Bu dönemde bakım veren ve çocuk arasındaki iletişim çocuğun dil gelişiminin ve insanlar arası ilişki temelinin sağlıklı atılması için çok büyük bir öneme sahiptir. Yapılan araştırmalar sonucunda ekrana uzun süre maruz kalan çocukların dil gelişiminde yavaşlama olduğu gözlemlenmiştir, bunun temel sebebi ebeveyn ve çocuk arasında yeterince iyi bir iletişim kurulamamasıdır.
Telefon ve tablet gibi teknolojik aletler sebebi ile aynı anda sayısız uyarana maruz kalmak çocuklarda ciddi oranda dikkat, bellek ve öğrenme problemlerine yol açıyor. Bunlara ek olarak, her istediğine tek bir tıkla ulaşabilmek dürtü kontrol bozukluğuna sebep olabilirken, insan arası ilişkilerin yüz yüze değil de teknolojik aletler vasıtası ile kurulması benlik saygısında düşüş, empati eksikliği gibi sonuçlar doğurabiliyor.
Sonuç olarak, erken çocukluk döneminde ekrana uzun süre maruz kalmak çocuğun zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiler ve hayatının gelecek dönemlerinde de bu durumun yıkıcı etkileriyle karşılaşır. Evet gelişen teknolojiye ayak uydurun fakat onu bir amaç olarak değil araç olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Unutmayın , çocukların yüz yüze iletişime ihtiyacı vardır. 😊
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri