Endometriozis, rahim içini döşeyen endometrium tabakasının rahmin dışındaki başka bir bölgede büyümesi sonucu gelişen ve sıklıkla sancılı adet görme(dismenore) ile seyreden bir hastalıktır. Doğurganlığın azalmasına sebebiyet verebilir. Genelde 20'li yaşların sonları ve 30'lu yaşların başındaki kadınlara teşhis konur. Erken menarş, geç menopoz, uzayan adet dönemleri hastağın oluşmasında risk faktörü olabilir. İlaç tedavisinin yanı sıra düzenli egzersiz yapıyor olmak ağrıların azalmasında etkili olmaktadır.
Peki beslenme nasıl olmalı?
Hasta B12, çinko ve folik asit yetersizliği açısından değerlendirilmelidir. Genellikle tam tahıl, sebze, meyve ve kurubaklagillerden yetersiz beslenen bireylerde bu vitamin ve minerallerin eksikliği görülmektedir.
Kolesterol tüketimini azaltın!
Süt ve süt ürünlerini yağsız tercih edin. Kırmızı eti haftada 100gram olacak şekilde kısıtlayın. Omega 3'ten zengin balığı haftada 1 kez 200gram olacak şekilde tüketmeye çalışın.
Posayı arttırın!
Posa kaynaklarımız sebze, meyve, kurubaklagil ve tam tahıllardır. Bu nedenle beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek; beyaz pirinç ve makarna yerine bulgur ve tam tahıllı makarnayı beslenmenize dahil etmelisiniz. Haftada en az 2 kez kurubaklagil tüketmelisiniz. Sarımsak, soğan, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar gibi sebzeler n-asetil sistein içeriği ile hastalığın seyrini hafifletmede etkilidir. Günde 2 porsiyondan fazla meyve tüketimi endometriosiz riskini azaltır. Ağırlıklı olarak armut, şeftali, erik, kırmızı/siyah üzüm, kiraz, elma, dutgiller (ahududu, karadut, böğürtlen,çilek) ve nar tüketimi önerilir.
Sağlıklı yağlarla beslenin!
Günde 1-2 porsiyon kuruyemiş ve yağlı tohumların tüketimi önerilir. 1 porsiyon = 2 bütün ceviz, 1 yemek kaşığı keten tohumu/chia tohumu, 1/4 avokado, 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi.
Alkol ve kafeini sınırlandırın!
Dünya Sağlık Örgütü günlük kafein alımının 400mg'ı aşmaması gerektiğini bildirmektedir. Bu da günlük 4-5 fincan çay/kahveye denk gelir. Bu miktarın aşılmaması önemlidir. Diğer kafein kaynaklarına enerji içecekleri, bitter çikolata ve yeşil çay da örnek verilebilir. Alkol tüketiliyorsa kadınlar için günde 15g (genelde 1 bardak içki) aşmaması gerekir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri