Emziklilik Döneminde Beslenme
Emzirme döneminde annenin beslenmesi, yenidoğanın büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Emziren bir annenin, bireysel ihtiyaçlarını ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayan dengeli ve besin açısından yoğun bir diyet tüketmesi gerekmektedir.
Emzirme döneminde anne beslenmesi neden önemlidir?
Anne sütü yenidoğan için birincil beslenme kaynağıdır ve sütün yüksek kalitede olması önemlidir. Anne sütünün kalitesi annenin diyetine bağlıdır ve annenin yeterli besinleri tüketmemesi anne sütünün kalitesini ve miktarını etkileyebilir. Ek olarak, besin eksikliği de annenin sağlığını ve yaşam kalitesini etkileyebilir. Emziren bir annenin bol miktarda meyve, sebze, yumurta gibi iyi kalitede protein kaynakları, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar içeren dengeli ve besleyiciliği yoğun bir diyet tüketmesi gerekir.
Yeterli alım miktarları TÜBER 2015 verilerine göre:
A vitamini 1300 mcg, B6 vitamini 2 mg, B12 vitamini 5 mg, C itamini ihtiyaca ek 60 mg, D3 vitamini 15 mcg, E vitamini 11 mg, K vitamini 90 mcg, Folat 500 mcg, Niasin 6.7 mg/1000 kcal, Tiamin 1.4 mg, Riboflavin 1.6 mg, Biotin 45 mcg ve Pantotenik asit 7 mg şeklinde belirlenmiştir.
Emzirme sırasındaki enerji ve besin ögeleri gereksinmesi gebelikte olduğundan daha fazladır. Emzirmede annenin salgıladığı süt, annenin tükettiği besinlerin bir ürünüdür. Süt üretimi için gereken enerji ve besin ögeleri miktarı annenin kendi gereksinmesine ek sayılmalıdır. Annenin salgıladığı sütün enerjisi ve besin ögeleri, annenin yedikleri ile gebelik döneminde oluşan kendi depolarından sağlanmaktadır.
- D vitamini: gebelik süresince devam edilmesi ve doğum sonrası en az 6 ay emzirme süresince kullanılması önerilmektedir.
- İyot: gebe ve emziren kadınların iyot gereksinmesi (200- 250 mcg/gün) mutlaka karşılanmalıdır.
- Elemental demir desteği: gebelik haftasından itibaren 40-60 mg/gün elemental demir desteğine başlanması ve doğum sonrası da 3 ay olmak üzere toplam 9 ay süre ile verilmesi önerilmektedir.
- Su: 750-1000 mL (3-4 bardak) ek sıvı alınması önerilir.
- Günlük kafein alımı en fazla 200 mg/ gün olmalıdır (yaklaşık 2 fincan neskafe veya 4-5 bardak çay).
Emzirme döneminde sağlıklı beslenmeyi sürdürmek için ipuçları:
- Öğünleri önceden planlayın; dengeli ve besleyici olduklarından emin olun.
- Gün boyunca meyve, sebze ve ceviz, badem gibi sağlıklı yağ kaynakları atıştırın.
- Öğün atlamaktan veya kalori alımınızı kısıtlamaktan kaçının.
- Anne sütünden bebeğe geçebilecekleri için kafein ve alkol alımınızı sınırlayın.
Sonuç olarak, emzirme döneminde anne beslenmesi yenidoğanın büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. Emziren bir annenin, bireysel ihtiyaçlarını ve bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayan dengeli ve besin açısından yoğun bir diyet tüketmesi gerekmektedir. Emziren bir anne sağlıklı beslenmeye yönelik bu ipuçlarını izleyerek anne sütünün yüksek kalitede olmasını sağlayabilmektedir. Kendi sağlığını ve yaşam kalitesini koruması önemlidir. Bu konu hakkında beslenme uzmanından destek alması tavsiye edilmekte ve oldukça önem arz etmektedir.