EMZİREN ANNE İÇİN ÖRNEK DİYET PROGRAMI
SABAH: 2 dilim keçi/koyun peyniri
(09:00) Domates/yeşil biber/marul (yağsız)
1 adet haşlanmış organik tavuk yumurtası
8-10 adet çiğ badem veya çiğ fındık
1-2 tatlı kaşığı tahin
3 dilim tam buğday ekmeği
ARA:
(11:30) 1 adet küçük boy muz/ 1 adet küçük boy kivi/ 2 adet küçük boy mandalina /1 adet orta boy portakal
4 yemek kaşığı ev yoğurdu veya yoğurt yulaf tahin karışımı
ÖĞLE:
(14:00) 1 kase mercimek çorbası/ brokoli çorbası /ıspanak çorbası/domates çorbası/organik tavuktan yapılmış tavuk suyu çorba
7-8 yemek kaşığı zeytinyağlı ıspanak yemeği/karnabahar yemeği/ brokoli yemeği veya 3 adet siyez bulguruyla hazırlanmış biber dolması
4 yemek kaşığı ev yoğurdu veya 1 bardak ev yoğurduyla hazırlanmış ayran veya 1 kase ev yoğurduyla hazırlanmış cacık (üzerine kuru nane ekleyin) veya 1 bardak şalgam suyu
Domates, yeşil biber ve maruldan hazırlanmış salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı)
2 dilim tam buğday ekmeği veya 5 yemek kaşığı kahverengi pirinç pilavı
ARA:
(16:30) 10-12 adet çiğ antep fıstığı veya 10-12 adet çiğ kaju veya 10-12 adet kabuklu fıstık veya 1 avuç çiğ ay çekirdeği veya 1 avuç kabak çekirdeği
1 bardak ev yoğurduyla hazırlanmış ayran veya 1 bardak vişne suyu
AKŞAM:
(19:00) 1 kase mercimek çorbası/ brokoli çorbası /ıspanak çorbası/domates çorbası/organik tavuktan yapılmış tavuk suyu çorba
5 köfte kadar kuzu eti/dana eti/organik tavuk eti/ ton balığı/ somon balığı/hindi eti / kuzu ciğeri (ızgara/haşlanmış/fırında) veya 7-8 yemek kaşığı nohut/ barbunya/ mercimek yemeği
2 dilim tam buğday ekmeği veya 5 yemek kaşığı siyez bulguru
4 yemek kaşığı ev yoğurdu veya 1 bardak ev yoğurduyla hazırlanmış ayran veya 1 kase ev yoğurduyla hazırlanmış cacık ( üzerine kuru nane ekleyin) veya 1 bardak şalgam suyu
Domates, yeşil biber ve maruldan hazırlanmış salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı)
ARA:
(22:00) 4 yemek kaşığı ev yoğurduna 1 yemek kaşığı yulaf kepeği veya 1 yemek kaşığı buğday kepeği veya 1 yemek kaşığı keten tohumu ekleyip tüketin.
veya
1 adet küçük boy muza saf kakao serpip tüketin
Diyetisyen ÖZGE KIRMIZI Uzman Dr. ENGİN ÇAĞLIYAN
ÖNERİLER
-
Öğün atlanmamalı, saatleri düzenli olmalıdır.
-
Yemekler yavaş yenmeli, iyi çiğnenmelidir.
-
Sebze yemeklerini pişirirken zeytinyağlı yemeklere 1 kg sebze için 2 yemek kaşığı sıvı yağ kullanılmalıdır. Etli yemeklere yağ ilave edilmemelidir.
-
Meyvelerde porsiyon miktarı oldukça önemlidir. Meyveler porsiyon listesinden seçilip ona göre tüketilmelidir ya da taze meyvelerde
-
Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. İstenirse çavdar, kepekli ekmek gibi diğer esmer ekmekler dönüşümlü olarak tüketilebilir.
Diyetisyen ÖZGE KIRMIZI Uzman Dr. ENGİN ÇAĞLIYAN
1 PORSİYON MEYVEYE DENK MEYVELER:
MEYVE |
ORTALAMA ÖLÇÜSÜ |
Elma |
1 küçük boy |
Kayısı |
3 adet |
Muz |
1 küçük boy |
İncir |
1 adet |
Kiraz |
12 adet |
Vişne |
14 adet |
Portakal |
1 orta boy |
Greyfurt |
½ orta boy |
Mandalina |
2 küçük boy |
Üzüm |
1 su bardağı(15 adet) |
Erik |
6 adet |
Yenidünya |
6 adet |
Çilek |
12 adet |
|
|
Şeftali |
1 orta boy |
Armut |
1 orta boy |
Ayva |
¼ orta boy |
Kavun |
1 ince dilim |
Karpuz |
1 ince dilim |
Hurma |
3 adet küçük |
Kivi |
1 küçük boy |
Dut |
8 adet |
Ananas |
1 ince dilim |
Kuru incir |
1 adet |
Kuru kayısı |
4 adet |
Kuru üzüm |
1 yemek kaşığı |
Kuru erik |
5 adet |
Yaban mersini |
15 adet |
Trabzon hurması |
1 adet |
Böğürtlen |
15 adet |
Nar |
½ küçük boy |