İşte Bu Doktor İndir

EMZİREN ANNE İÇİN ÖRNEK DİYET PROGRAMI

 

SABAH: 2 dilim keçi/koyun peyniri

(09:00) Domates/yeşil biber/marul (yağsız)

1 adet haşlanmış organik tavuk yumurtası

8-10 adet çiğ badem veya çiğ fındık

1-2 tatlı kaşığı tahin

3 dilim tam buğday ekmeği

 

ARA:

(11:30) 1 adet küçük boy muz/ 1 adet küçük boy kivi/ 2 adet küçük boy mandalina /1 adet orta boy portakal

4 yemek kaşığı ev yoğurdu veya yoğurt yulaf tahin karışımı

 

ÖĞLE:

(14:00) 1 kase mercimek çorbası/ brokoli çorbası /ıspanak çorbası/domates çorbası/organik tavuktan yapılmış tavuk suyu çorba

7-8 yemek kaşığı zeytinyağlı ıspanak yemeği/karnabahar yemeği/ brokoli yemeği veya 3 adet siyez bulguruyla hazırlanmış biber dolması

4 yemek kaşığı ev yoğurdu veya 1 bardak ev yoğurduyla hazırlanmış ayran veya 1 kase ev yoğurduyla hazırlanmış cacık (üzerine kuru nane ekleyin) veya 1 bardak şalgam suyu

Domates, yeşil biber ve maruldan hazırlanmış salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı)

2 dilim tam buğday ekmeği veya 5 yemek kaşığı kahverengi pirinç pilavı

 

ARA:

(16:30) 10-12 adet çiğ antep fıstığı veya 10-12 adet çiğ kaju veya 10-12 adet kabuklu fıstık veya 1 avuç çiğ ay çekirdeği veya 1 avuç kabak çekirdeği

1 bardak ev yoğurduyla hazırlanmış ayran veya 1 bardak vişne suyu

AKŞAM:

(19:00) 1 kase mercimek çorbası/ brokoli çorbası /ıspanak çorbası/domates çorbası/organik tavuktan yapılmış tavuk suyu çorba

5 köfte kadar kuzu eti/dana eti/organik tavuk eti/ ton balığı/ somon balığı/hindi eti / kuzu ciğeri (ızgara/haşlanmış/fırında) veya 7-8 yemek kaşığı nohut/ barbunya/ mercimek yemeği

2 dilim tam buğday ekmeği veya 5 yemek kaşığı siyez bulguru

4 yemek kaşığı ev yoğurdu veya 1 bardak ev yoğurduyla hazırlanmış ayran veya 1 kase ev yoğurduyla hazırlanmış cacık ( üzerine kuru nane ekleyin) veya 1 bardak şalgam suyu

Domates, yeşil biber ve maruldan hazırlanmış salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı)

 

ARA:

(22:00) 4 yemek kaşığı ev yoğurduna 1 yemek kaşığı yulaf kepeği veya 1 yemek kaşığı buğday kepeği veya 1 yemek kaşığı keten tohumu ekleyip tüketin.

veya

1 adet küçük boy muza saf kakao serpip tüketin

 

Diyetisyen ÖZGE KIRMIZI Uzman Dr. ENGİN ÇAĞLIYAN

 

 

ÖNERİLER

  

  • Öğün atlanmamalı, saatleri düzenli olmalıdır.  

  • Yemekler yavaş yenmeli, iyi çiğnenmelidir.  

  • Sebze yemeklerini pişirirken zeytinyağlı yemeklere 1 kg sebze için 2 yemek kaşığı sıvı yağ kullanılmalıdır. Etli yemeklere yağ ilave edilmemelidir.  

  • Meyvelerde porsiyon miktarı oldukça önemlidir. Meyveler porsiyon listesinden seçilip ona göre tüketilmelidir ya da taze meyvelerde

  • Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. İstenirse çavdar, kepekli  ekmek gibi diğer esmer ekmekler dönüşümlü olarak tüketilebilir. 

 

 

Diyetisyen ÖZGE KIRMIZI Uzman Dr. ENGİN ÇAĞLIYAN

 

 

 

  

 

1 PORSİYON MEYVEYE DENK MEYVELER:

 

MEYVE

ORTALAMA ÖLÇÜSÜ

Elma

1 küçük boy

Kayısı

3 adet

Muz

1 küçük boy

İncir

1 adet

Kiraz

12 adet

Vişne

14 adet

Portakal

1 orta boy

Greyfurt

½ orta boy

Mandalina

2 küçük boy

Üzüm

1 su bardağı(15 adet)

Erik

6 adet

Yenidünya

6 adet

Çilek

12 adet

 

 

Şeftali

1 orta boy

Armut

1 orta boy

Ayva

¼ orta boy

Kavun

1 ince dilim

Karpuz

1 ince dilim

Hurma

3 adet küçük

Kivi

1 küçük boy

Dut

8 adet

Ananas

1 ince dilim

Kuru incir

1 adet

Kuru kayısı

4 adet

Kuru üzüm

1 yemek kaşığı

Kuru erik

5 adet

Yaban mersini

15 adet

Trabzon hurması

1 adet

Böğürtlen

15 adet

Nar

½ küçük boy