EMDR Terapisi nasıl yardımcı olabilir…
EMDR, beyni 'sıkışmış' travmatik anıları işleyecek ve çözecek şekilde aktive etmek için göz hareketleri gibi iki taraflı uyarımı kullanan bir tedavi modelidir. Bir bakıma EMDR, beynin doğal iyileşme sürecini 'başlatır' ve tekrar devam ettirir.
EMDR Terapisinde, siz ve terapistiniz aşağıdakileri belirlemek için birlikte çalışacaksınız:
• Yaşamınızdaki ele almak istediğiniz mevcut sorunlar veya semptomlar ve hangi konuya odaklanmak için iyi bir başlangıç noktası olabilir?
• Yaşamınızdaki hangi travmatik veya stresli olaylar birincil sorununuzun veya semptomunuzun gelişmesine yol açtı? Bunlar 'hedef' olacak anılardır.
• Başlamak için en iyi yer olabilecek anı veya sorun. Siz ve terapist bu "hedefi" işlemeye hazır olduğunuzdan emin olduğunuzda, size aşağıdakileri belirlemenize yardımcı olacak bir dizi soru sorulacaktır:
• Sıkıntı veren anının içeriği (yani en kötü anın görüntüsü)
• Olayla ilgili olarak kendiniz hakkında sahip olduğunuz olumsuz inanç(lar) ve bunun yerine neye inanmayı tercih ettiğiniz
• Olayla bağlantı kurduğunuzda hissettiğiniz duygular/duyumlar
Daha sonra terapistiniz, hafızayı ve ortaya çıkan inançları, duyguları veya duyumları gözlemlerken, sadece olmasına izin vererek parmaklarını soldan sağa (veya alternatif sesler veya vuruşlar gibi başka bir ikili uyarım biçimi) izlemeniz için size rehberlik edecektir. Bu, terapistin sizin için neyin geldiğini görmek için her göz hareketi seti arasında sizi düzenli olarak kontrol etmesiyle tekrarlanan setlerde devam eder.
O nasıl çalışır?
Göz hareketleri (veya başka bir çift taraflı stimülasyon biçimi), hızlı göz hareketi (REM) uykusu sırasında, siz rüya görürken gözler sola ve sağa titreştiğinde meydana gelene benzer şekilde, beynin doğal iyileşme mekanizmasını harekete geçirir.
Belleği hatırladığınızda, uzun süreli belleğinizden kısa süreli belleğinize, aksi takdirde çalışan bellek olarak bilinir.
Aynı anda terapistin parmaklarını takip ederken hafızayı aklınızda tutmanız, çalışan hafızanızın aynı anda çok fazla bilgiyi işlemesi gerektiği, dolayısıyla çalışan hafızanızı "aşırı yüklemesi" anlamına gelir.
Tüm bunların bir sonucu olarak, genellikle üç şey olur:
• Bellek daha uzak hale gelir
• Duygusal sıkıntı azalır
• Yeni, daha yararlı inançlar ortaya çıkıyor
Yollar, beynin duygusal kısmı ile mantıklı düşünen kısmı arasında bağlantı kurmaya başlar. Anılar hakkında farklı düşünmeye başlamanız muhtemeldir, bu da sizin üzerinizde çok daha az olumsuz etkiye sahip olmasına yol açar.
EMDR Terapisinde bir dizi önemli anıyı veya sorunu zaman içinde işlerken, travma belirtileriniz muhtemelen azalacak, daha olumlu düşünme biçimleri gelişecek ve tepkileriniz ve davranışlarınız muhtemelen değişmeye başlayacak. Bu değişiklikler derin ve kalıcıdır çünkü yalnızca semptomlarınızı yönetmek yerine temel sorunları derinlemesine ele alıyorsunuz.
EMDR, özel durumunuza bağlı olarak farklı süreler alabilen 8 aşamalı bir tedavi modelidir. Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla hazırlık gerektirir. Bazı anılar tek seansta çözülür, bazen birkaç seans sürer. Doğru ya da yanlış yok!
Bir EMDR seansı sırasında her zaman uyanık ve kontrollü olacaksınız ve bunalmış hissediyorsanız ve süreci duraklatmanız gerekiyorsa 'dur' diyebilirsiniz. EMDR Terapisi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanan ve dünya çapında birçok travma terapisti tarafından uygulanan oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
Uzman Klinik Psikolog Hülya İlhan
EMDR 2. Seviye Terapisti