Geçmişte yaşadığımız olaylar bugünümüze yansır.
Bu olaylar beden ve ruh açısından iz bırakan yaşantılar(travma) oluşturabilir ve bugünümüzü etkileyerek kişide patolojinin oluşmasına zemin oluşturur.Eski anılarımızı bugün olmuş gibi hatırlama işlemi travmanın bir parçasıdır. Duygu ise hatırlama sürecinde kişi için çok nettir. Travma dışında yaşadığımız anıları ise hafıza flu olarak kaydeder. Bu flulaşma ne demek? Bugün sabah yaptığınız kahvaltıda ne yediniz? Peki 2 hafta önce yaptığınız kahvaltıyı hatırlıyor musunuz? Tahmin edin işte hafıza böyle flulaşıyor.
Bebeklikten itibaren yaşadığımız olaylar ile zihnimizde bazı dosyalar açılır. Bu dosyalar olumlu ve olumsuz olarak gruplanır. Az olanların etkisi yokken çok olanlar bizde yara oluşturmaya başlar. O dosyanın adı her ne ise (örn; değersizlik) günlük yaşanılan olaylarda bu dosyanın açılması yüksek ihtimaldir. (örn; arkadaşımın randevuyu ertelemesi bende değersizlik dosyasının tetiklemesine sebep olabilir.)Bir başka deyişle aslında yaşanılan olaylar kişinin yarasına dokunmuş oluyor. Kişinin artık kontrolü dışında artık bu duygular gelmeye başlar ve bu günlük hayatında sıkıntı oluşturmasına sebep olur.
EMDR(Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) terapisi ise travma anında beynin işleyemediği anıları tekrardan bağlantı kurarak anıları duyarsızlaştırır ve yeniden işlemesine yardımcı olur.
Travma anında beynin özellikle duyusal alanı takılı kalır ve burası günlük yaşantılarda tetiklendiğinde kişi bu duygu ile baş etmekte güçlük çeker.
EMDR ile bu hissedilen bu duygular bizi daha önce kişinin yaşamış olduğu geçmişte başka anılara götürür. İşlemleme sürecinde anının bazı bölümleri uyarılır ve kişinin anıyı düşündüğünde görüntü, düşünce-yorum, hissetme, beden duyumu ile ilgili bilgiler toplanır. Anı ile ilgili bağlantılar algılandıkça kişinin semptomları da ortadan kalkmaya başlar.
Temel amaç; bir anı ile çalışıldıktan sonra kişide o anıya karşı olumsuz duyguların daha nötr bir hale gelmesidir.
Bunun yanı sıra işlemleme öncesinde kişinin anıya bakışı çok hissedilir şiddetli düzeyde iken EMDR terapisi sonrası anı kişiden çok daha uzak olarak hissedilir olur.
Ek olarak; EMDR terapisinde bedensel(dokunsal), işitsel( kulaklık ile ses verilmesi) veya görsel(parmakları takip) olarak iki yönlü uyaran verilir. Bu uyarımlar esnasında kişi hipnoz etkisinde değildir ve bu süreçte bilinçlidir.
Siz de size rahatsızlık veren ve günlük hayatınızı, ilişkilerinizi zora sokan travmatik anıların etkisinden kurtulup kendi iç dünyanızı keşfetmek için iletişime geçip yardım alabilirsiniz.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri