Diş Fırçalama
Doğru bir diş fırçalama, diş ve dişetlerinin sağlığını korumada ilk adımdır. Kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olmak üzere günde 2 defa, en az iki dakika ağzın her bölgesini (üst sağ ve sol, alt sağ ve sol) doğru bir fırça ile fırçalamak gerekmektedir.
Diş taşı nedir?
Dişler her gün düzenli olarak fırçalanmazsa yenilen yiyecekler dişler üzerinde birikir ve oluşan bakteri plağı sertleşerek tartara (calculus/diş taşı) dönüşür. Bu tartar yalnızca diş hekimleri tarafından özel aletlerle temizlenebilir. Oluşan diş taşları; diş etlerinde kanama, dişeti iltihabı, diş eti çekilmesi ve diş kaybına kadar gidebilen problemlerin başlıca nedenidir.
Doğru Diş Fırçası Nasıl Seçilir?
- Fırça seçimi kişinin ihtiyaçları doğrultusunda değişmekle birlikte, fırçalama esnasında dişlerin her bölgesine ulaşacak küçük yapıda, ne çok sert ne de çok yumuşak, ağız ile uyumlu fırça seçimi en doğru tercihtir.
- Dil temizleyici özelliği olan fırçalar da gerektiği takdirde ideal olabilir. Etkili bir ağız ve diş temizliği için sadece dişler değil diş etleri ve dil de fırçalanmalıdır. Özellikle diş eti ya da ağız içi başka problemleri olan kişiler için yanak temizleyiciler de önerilmektedir.
- Diş fırçasının kullanım süresi 2-3 ay üzerinde olmamalıdır. Bu süreyi geçen fırçaların kıllarında yıpranma olacağından, kullanmaya devam etmek iyi bir diş temizliği elde edilmesini engelleyecektir.
Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?
- Fırça üzerine bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanmak yeterlidir.
- Diş fırçası fırça uçları diş etlerine bakacak şekilde 45° açıyla dişler üzerine yerleştirilmelidir.
- Fırçalama yönü diş etinden dişlere doğru tek hareket şeklinde ve çok bastırmadan süpürür tarzda olmalıdır. Bu hareket dişlerin iç yüzeylerinde de uygulanmalıdır.
- Dişlerin çiğneyici yüzeyleri, fırça ucunu dişlere paralel şekilde tutup ileri geri hareketlerle temizlenebilir.
- Fırçalama işlemi en az 2 dk boyunca devam etmelidir. 2 dakinanın altında yapılan fırçalama işlemi ne yazık ki etkili olmamaktadır.