1.KİLO KAYBETMEK İÇİN AÇ KALMAMIZ GEREKLİ
Kaloriyi sınırlandırdığınız zaman beyninizin ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerji kaynağını da sınırlıyorsunuz. Böyle durumlarda vücudunuzun koruma mekanizması bunu fizyolojik bir tehdit olarak hisseder ve devreye girer. Metabolizmanızı yavaşlatır.
Günlük toplam enerji ihtiyacımızdan çok daha az (500 kal ve aşağısı) kalori alırsanız hem çok fazla açlık hissi çekersiniz hem de hedef kilonuza ulaşırken kaslarınızı kaybedersiniz ve bu kilo kaybı sağlıksızdır.
2. BİTKİSEL ÇAYLAR ZAYIFLATIR
Vücut ağırlığı kaybı sağladığına dair net bir kanıt yoktur. Aşırı miktarda tüketilen bitkisel çayların diüretik etkisinden kaynaklı bireyler kendi ağırlığının azaldığını düşünmektedir. Ancak bu kayıp, vücut suyundaki azalmadan kaynaklıdır. İçeriği bilinmeyen çayların fazla miktarda tüketimi kalp, böbrek ve karaciğer gibi organlarda hasar oluşturabilmektedir. Özellikle düzenli ilaç kullanmakta olan kişiler çok daha dikkatli olmalıdır.
3. KAHVERENGİ ŞEKER BEYAZ ŞEKERDEN DAHA AZ KALORİ İÇERİR.
Hem kahverengi hem de beyaz şeker türü aynı enerji ve besin öğesi içeriğine sahiptir. Farkı üretim esnasında farklı tekniklerin olmasından kaynaklanmaktadır. Her iki şeker türünden de uzak durulmalıdır.
4. YAGI KES, YAGSIZ (LIGHT )ÜRÜN TÜKET
Yağ vücudumuz için önemli bir besin öğesidir. Yağ, hücre zarı ve bazı hormonların yapısına katılmakta, yağda çözünen vitaminler ve vücut için önemli olan bazı kimyasal yapılar yağ ile alınır ve taşınır. Vücut ısısının düzenlenmesine katkı sağlar ve doku-organları dış etkenlerden korur. Yağı beslenmemizden çıkartmamalıyız, yağın miktarı kadar, kaynağı oldukça önemlidir. Ayrıca light ürünler ekstra şeker ve tuz içerir. Light ürünlerden yağı çıkardıklarında tadı tamamıyla değişir. Bu yüzden içine çeşitli tatlandırıcılar eklenir.
5. HIZLI KİLO VERMEK İÇİN ÖĞÜN ATLA
Öğün atlamak vücudunuz üzerinde olumsuz bir etkiye ve aşırı yemeye sebep olacaktır. Özellikle şekerli yiyeceklere yönelim olacaktır. Öğün atlamamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Güne mutlaka kahvaltı ile başlamalı, öğle ve akşam yemeklerinin zamanını kaçırmamalısınız.
6. ELMA SİRKESİ ZAYIFLATIR
Zayıflatan mucize bir içecek değildir. Kan şekeri düzenlenmesinde fayda sağladığı düşünülmektedir. Sirkeyi direkt içmek midenize zarar verebilir. Su ile seyrelterek günde maksimum 1 yemek kaşığı tüketebilirsiniz. Salatalarınıza da ilave edebilirisiniz.
7. KARBONHİDRATI KESTİM, EKMEK YEMİYORUM DAHA HIZLI ZAYIFLARIM.
Karbonhidratlar vücudun temel enerji kaynağıdır. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır. Doğru karbonhidratı tüketmek önemlidir. Basit karbonhidratlar (şeker ve şekerli yiyecek-içecekler) kolayca emilir ve kan şekerini hızlıca yükseltir ve tekrar açlığa neden olur. Kompleks karbonhidratlar (tahıllar, kurubaklagiller, meyve, sebze) kan şekerimizi dengeler, liften zengindir, geç emilir ve tokluk verir, çabuk acıkmamızı engeller. Doğru karbonhidrat seçimi çok önemlidir bu nedenle basit karbonhidratlardan uzak durmalıyız.
Ekmek düşmanımız değildir! Sağlıklı beslenme ilkeleri doğrultusunda diyette ekmek tüketilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak tüketilen ekmeğin türünün önemli olduğu bilinmelidir. Rafine unlardan (beyaz un) yapılan ekmekler yerine tam tahıldan yapılan ekmeklerin tercih edilmesi gerekir. Tam tahıl, demir, magnezyum, selenyum, B vitaminleri ve diyet posası gibi besin öğelerinin kaynağıdır. Beslenmemizde tam tahılları bireysel gereksinimlere uygun olarak tüketebiliriz.
8. MEYVE SUYU VÜCUDU TEMİZLER
Meyve suyu içtiğinizde antioksidan, besin öğesi alırsınız fakat lifsiz beslenmiş olursunuz. Lif ise vücudumuz için anahtar faktördür. Lif doğal bir detoksdur, vücudu temizler, özellikle bağırsakları temizler. Meyve suyu ile meyve şekeri (früktoz) almış oluyoruz. Vücudu temizlemenin en iyi yolu çiğ olarak sebze ve meyve tüketmektir.
Lif, doğal detoksdur, aşırı yağı atar ve metabolik çöpü temizler.
Sağlıcakla kalın.