📌Plansızlık; gün içerisinde ne yiyeceğiniz bir gün önceden zihninizde planlanmış olmalı. Spontane yemek yemek bizi genellikle hazır ve işlenmiş gıdalara götürüyor.
📌İçeriği bile belli olmayan bazı karışım çaylar/tozlar satılıyor aktarlarda. Bunlardan uzak durmanızı öneririm. İçerisinde bağırsak florasını bozan bazı bitkiler olabilir. ( bknz sinameki ) Fazla karışım su ve çay tüketimi hem midenizi bulandırabilir hem de sizi diyet yapmaktan soğutabilir. Ve bir not daha bunlar genelde pek de işe yaramazlar ❕
📌Ya hep ya hiç mantığı yani mükemmeliyetçilik; diyet sürecinde işimize pek yaramıyor. Mükemmeliyetçi diyet algısı maalesef sürdürülebilir değil. Bu yüzden diyetlere uyum hedefini %80 olarak düşünmeliyiz.
📌 Kilo vermek istiyorum diye yapılan uzun saatler yürüyüşler koşular ve egzersizler hem sizi bıktırabilir hem de istenmeyen kas ve eklem sorunlarına yol açabilir.
📌Diyet sürecindeyken kendinizin veya çevrenizdekilerin kurduğu toksik/negatif cümlelere sürekli maruz kalmak diyet motivasyonunuzu azaltır. Mutsuz olursunuz ve daha fazla yemeğe yönelirsiniz.
📌 Uzun vadeli büyük hedefler koymak diyette motivasyonunuzu azaltan bir diğer unsur. Çok büyük hedefler koyarsanız yol gözünüze büyür ve belki başlamaya bile cesaret edemezsiniz. Büyük hedeflerinizi bölerek kısa vadeli küçük hedeflere dönüştürmelisiniz. Örnek vermek gerekirse; 93 kilo ağırlığında bir kadınsınız ve kilo vermek istiyorsunuz diyelim. İlk hedefiniz 60 kiloya düşmek olmamalı. Öncelikli hedef 89 kiloyu görmek, 90'ın altına düşmek olmalı. Böylece her hedefe ulaştığınızda daha çok motive olmuş olursunuz.