Şeker hastalığı diğer adı ile diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda ortaya çıkan, yüksek kan şekeriyle seyreden bir hastalıktır.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir?
- Normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi,
- Sık idrara çıkma,
- Ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
- Bulanık görme
- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi
- Yaraların normalden daha geç iyileşmesi
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı
- Ağızda aseton benzeri koku oluşumu
Diyabet (Şeker Hastalığı) çeşitleri nelerdir ?
Diyabet hastalığının çeşitleri:
* Tip 1 Diyabet (İnsüline bağımlı diyabet): Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan, pankreasta insülin üretiminin yetersiz olması veya hiç olmaması kaynaklı ve dışarıdan insülin alımının zorunlu olduğu diyabet hastalığı türüdür.
* Tip 2 Diyabet: Hücrelerin kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucunda görülen diyabet türüdür.
* Gestasyonel Diyabet: Gebelik sırasında gelişen diyabet hastalığı türüdür.
Diyabet (Şeker Hastalığı) tedavisi yöntemleri nelerdir?
Diyabet tedavisi, hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir. Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile birlikte tıbbi beslenme tedavisine özen gösterilmelidir. Hastanın diyeti doktor tarafından önerilen insülin dozu ve planına göre diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Besinlerin içerdiği karbonhidrat miktarına göre insülin dozunun ayarlanabildiği karbonhidrat sayımı uygulaması ile birlikte Tip 1 diyabetli bireylerin hayatı oldukça kolaylık sağlayabilmektedir. Tip 2 diyabetli bireylerde ise tedavi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra genellikle hücrelerin insülin hormonuna duyarlılığını artırmaya veya doğrudan insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik oral antidiyabetik ilaçların kullanılmasını içermektedir.