Bu operasyon, laparoskopik yöntemle yani kapalı olarak yapılır. Bunun için, özel aletler kullanılarak genellikle 1 cm çapında 5 ya da 6 delikten karına girilir. Önce, midenin iştah artıran dış kısmı alınır. Yani mide bir miktar küçültülür. Ardından, ince bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği noktadan itibaren, mideye doğru 1 metre ölçülür ve bu nokta işaretlenir. Sonra 1,5 metre daha ölçülür ve bulunan noktadan bağırsak kesilir. Bağırsağın bu kesik ucu, mideye bağlanır. Diğer kesik uç ise ilk işaretlenen yani kalın bağırsağa 1 metre uzaklıkta olan yerden bağırsağa bağlanır.
Yapılan bu işlemin etkisi ne oluyor?
Bu ameliyattan sonra artık mideden çıkan yiyeceklerin 3’te 1’i sindirim sisteminde doğal yoldan ilerlemeye devam ederken, 3’te 2’si ince bağırsağın önemli ilk bölümünü atlayıp doğrudan son bölümüne ulaşır. Böylece ince bağırsağın son kısmındaki şeker kontrol için iyi huylu hormonlar aktif hale gelir. Diğer yandan hem midenin bir miktar küçülmesi, hem de iştah artıran bölümünün alınması sayesinde hasta kilo verir.
Kimlere uygulanır?
Bu teknik, sadece tip 2 diyabet hastalarında uygulanır, tip 1 diyabet hastalarında uygulanamaz. Tip 2 diyabet hastalarında da bu ameliyat için önemli olan hastanın pankreasındaki insülin üretme kapasitesi ve ne kadar aktif olduğudur. Hastanın pankreası eğer uzun dönemde yorulmuş ve insülin üretemez hale gelmişse, operasyondan yarar göremez.