Diş sağlığı hem genel sağlığımız hem de dış görünüşümüz için oldukça önemlidir. Dişlerimizin sararması veya istediğimiz beyazlığa sahip olmaması gülümsemekten kaçınmamıza sebep olurken özgüven ile ilgili sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bunun yanı sıra dişlerimize düzenli bakmadığımız takdirde bu sararma daha da kötüleşebilir ve diş çürümesi veya diş taşı gibi birçok diş sağlığı sorununa yol açabilir.
Peki dişlerimiz neden sararır? Birkaç maddede bu durumu inceleyelim.
- Dişlerin sararmasına neden olan en büyük faktör sigara ve tütün kullanımıdır. Tütün, nikotin ve katran gibi dişlerde sararmalara neden olabilecek kimyasallar içerir.
- Dişleri sarartan diğer önemli neden ise yiyecek ve içeceklerdir. Kahve, çay, kola gibi yüksek oranda şeker ve asit içeren ürünlerin yoğun tüketimi dişlerin sararmasına neden olur.
- Yetersiz diş bakımı ve diş ipi kullanımının ihmali dişlerin lekelenmesine neden olur. Eksik ağız ve diş bakımı sebebiyle dişlerde biriken plak diş rengini bozar.
- Florür, dişlerde çürümeyi önleyerek diş sağlığının korunmasına katkıda bulunsa da aşırı miktarda florürden kaynaklanan (diş macunu, içme suyu vs.) flüroz dişlerde lekelere neden olabilir.
- Genetik nedenlere bağlı olarak dişlerde geçmeyen bir sarılık görülebilir. İlerleyen yaşlarda diş tabakası zamanla incelir ve dişlerde sararma görülür.
Peki, sararmayı önlemenin yolları nelerdir?
Dişleri sararmaktan korumanın en etkili yolu diş ipi ile desteklenen bir diş bakımının her gün düzenli olarak uygulanmasıdır. Bunun yanı sıra düzenli olarak diş muayenesine gitmek dişlerinizin genel sağlığını ve görüntüsünü olumlu yönde etkileyen bir faktör olacaktır. Ayrıca aşırı şekerli yiyeceklerin tüketilmesinden ve sigaradan kaçınmak da dişlerinizi sararmaktan kurtarabilir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri