Dişlerimizi çevreleyen dokulara periodonsiyum demekteyiz. Bu dokular; dişetimiz, çene kemiğimiz ve dişlerin kemiğe temas etmemesini sağlayan ve aynı zamanda süspansiyon görevi gören periodontal ligamenttir.
İlerleyen dönemlerde tüm bu dokuların detaylarından bahsedeceğim.
Dişeti hastalığı bilinen en eski hastalıklardandır. Mısır firavunu Tutankamon'un bir dişeti enfeksiyonundan öldüğü rivayet edilmektedir. Tam burada endişe etmemeniz gereken durum günümüzde böyle bir durumun yaşanmayacağıdır.
Hepimizin ağzında faydalı ve zararlı bakteriler olarak adlandırabileceğimiz bakteriler bulunmaktadır. Günümüzde ağzımızdaki 4 bakteri dişeti hastalıkları ile ilişkilendirilmektedir. Bu bakteriler ağız bakımı yapmamız ile birlikte sayıları azalmakta ve hastalığa neden olacak sayılara ulaşamamaktadırlar. Ağız bakımını bıraktığımız zamanlarda (özellikle dişipi kullanmadığımızda ki dişipi kullanmak diş fırçası kadar gereklidir) dişlerin arasında kalan bakteriler hastalığa sebep olabilecek potansiyele ulaşırlar. Hastalığın başlayacağını algılyan vücudumuz dişetlerinin olduğu bölgeye savunma amacıyla fazladan kan göndermektedir. Hücrelerde biriken kan hücrelerin arasının açılmasına ve buradan dışarı kan sızmasına neden olmaktadır. Zaman zaman fırçalarken ya da kendiliğinden kanayan dişetlerinin kanamasının sebebi bu durumdur. Bu kanama aynı zamanda vücudumuzun bizlere sağlığımız ile ilgili olumsuz bir durumun başladığının sinyalidir. Burada bir parantez açmak isterim. Sigara içen bireylerde bu kanama olmayacaktır veya çok az olacaktır. Bu sebeple sigara içen bireylerde dişeti hastalığı belirti vermeden ilerleyebilecektir.
Sağlıklı dişeti kanamaz. Dişeti kanamanız olduğunda periodontoloji uzmanı diş hekimlerinden randevu talep etmenizi önemle hatırlatırım.
Sağlıklı günler..