İşte Bu Doktor İndir

Diş Taşı (Tartar) Nedir, Diş Taşı Neden Olur?

Diş sağlığını olumsuz yönde etkileyen problemlerden biri olan diş taşı ile ilgili “Diş taşı nasıl oluşur, tartar oluşumu nasıl önlenir?” gibi soruların cevaplarına gelin, birlikte bakalım.

Halk arasında sağlıklı olmak için dengeli ve düzenli beslenme, egzersiz yapma, uyku süresine ve kalitesine dikkat etme gibi başlıklar öne çıkar. Oysaki çoğunlukla akla hemen gelmeyen düzenli ağız ve diş bakımı da sağlıklı bir yaşam için en az diğerleri kadar önem taşır.

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ya da diğer adıyla tartar, diş etinden itibaren başlayarak dişin yüzeyini kaplayan bir tabakadır.

Dişler üzerinde şeffaf ve yapışkan özellikte bir tabaka oluşumu plak olarak bilinir. Oluşan plakta yaşayan bakteriler, dişte çürümeye ve diş etinde iltihaplanmaya yol açan asit salgılar. Diş üzerinde oluşan plak düzenli aralıklarla temizlenmezse diş taşı oluşumuna yol açar. Plak tabakasının hem bakterilerin salgıladığı asit hem de çeşitli mineraller aracılığıyla sertleşmesi diş taşı oluşumuna katkı sağlayan ana nedenlerdir.

Diş Taşı Neden Olur?

Diş taşı oluşumu, tükürük içerisindeki bazı proteinlerin dişin dış yüzeyine yapışması ile başlar. Daha sonra bu yapışkan tabakaya bazı bakteriler yerleşir ve çoğalır. Diş taşı oluşumunda etkili olan bakteri türleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Taş oluşumunda birden fazla bakteri rol oynar. Farklı türdeki bakterilerin bir araya gelmesiye diş üzerindeki tabaka oluşumu gittikçe ilerler. Bu süreçte ağız ve diş bakımının aksatılması, diş taşı oluşumunu hızlandırır. Diş taşı ihmal edildikçe daha büyük bir problem haline gelir.

Diş Taşı Hangi Sorunlara Neden Olur?

Diş taşı, özellikle diş etlerinde hasar oluşmasına yol açar.

Diş Taşı Ağrı Yapar mı?

Diş taşı, diş etlerini tahriş eder ve bunun sonucunda diş etlerinde iltihaplanma meydana gelir. Tartar (diş taşı), diş eti hastalığının erken evresi olarak tanımlanabilecek gingivit oluşumunda rol oynar. Gingivit, diş etlerinde; kızarıklık, şişkinlik, hassasiyet ve ağrıya neden olur. Gingivit ilerleyerek geri döndürülemez bir diş eti iltihaplanması olan periodontite yol açar. Periodontit, diş etlerinde kızarıklık, ağrı gibi problemlerin yanı sıra çiğneme sırasında ağrı, diş etlerinin dişten ayrılması, diş kaybı gibi daha ciddi sorunlara sebep olur. Dolayısıyla ağrı, diş taşı belirtileri arasında yer alır.

Diş Taşı Koku Yapar mı?

Diş taşı oluşumunda ağız içerisinde yer alan pek çok farklı bakteri türü rol oynar. Bu bakterilerin ağızda çoğalması, kötü ağız kokusuna neden olur.