ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA NEDİR?
Zirkonyum diş kaplama, diş kaplama yöntemleri arasında yeni nesil bir kaplama tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş kaplama dendiğinde insanların aklına ilk olarak metal destekli porselen kaplamalar gelir; zira bu zamana kadar diş kaplamalarında kullanılan birincil malzeme her daim metal destekli porselen olarak süregelmiştir. Daha estetik, gerçeğe daha yakın ve kozmetik açıdan daha hoş görünümlü kaplama görüntüleri elde etmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiş ve farklı malzemelerin kullanımına başvurulmuştur. Yapılan tüm denemelerin ve araştırmaların ardından ise bu malzemeler arasından öne çıkan zirkonyum olmuştur. Zirkonyum dişler, geçmiş yıllarda en doğal diş kaplama yöntemi olarak nam salan metal destekli porselen dişlere oranla bile daha natürel bir görüntü kazandırması ile ünlenmiştir. Estetik diş uygulamalarının son dönem gözdesi olan zirkonyum dişler, zaman içerisinde evirilen estetik ihtiyaçların diş hekimliği dünyasında can bulmuş en güncel ve en teknolojik halidir. Hali hazırda çoğunlukla diş yapımında kullanılan ve beyaz renkli bir maddeden oluşan zirkonyum, saf mineral halinden alınıp zirkonya seramiği denen bir malzemeye dönüştürülmektedir. Bu dönüşüm tamamlandıktan sonra özel fırınlarda işlenen zirkonyum, metal desteksiz bir kaplama olarak karşımıza çıkmaktadır. İçerisinde metal barındırmıyor olması, zirkonyum kaplama dişleri çok daha güvenilir, estetik, dişetine uyumlu ve uzun ömürlü kılmaktadır. Aynı şekilde zirkonyumun günümüzdeki en doğal görünümlü kaplamalardan birisi olmasının altında yatan bir diğer sebep de elbette içerisinde metal barındırmıyor olmasıdır.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
Diş kaplama olarak zirkonyum diş kaplama uygulamasını tercih ediyor olmanızın pek çok avantajı olacaktır. Bu avantajlardan yazımızın genelinde ufak ufak bahsettik, hepsini ise şu şekilde sıralamak mümkün:
* Zirkonyum diş kaplama, şu an için diş hekimliği sektöründeki en doğal ve gerçeğe en yakın kaplama türlerinden biri olarak bilinmektedir. Özellikle estetik kaygılardan dolayı dişine kaplama yaptırma konusunda tereddütleri olan hastalara hitap eden zirkonyum kaplama, neredeyse kaplama olduğunu belli etmeyecek kadar doğal ve realistik bir görüntü ortaya koyar.
* Zirkonyum diş kaplama uygulaması basit bir tasarımdan oluşur. Uygulama sonrasında takılan seramik komponentler , hiçbir çıkma ya da kayma riski taşımadığı için hastaya uzun ömürlü bir kullanım vaadi sunar.
* Metale alerjisi olan kişilerin sayısı bir hayli fazladır, ancak zirkonyum içerisinde metal bulunmadığı için metal alerjisi reaksiyonu yaratma olasılığı da yoktur. Metal ve benzeri bileşenlere alerjisi olanların rahatlıkla tercih edebileceği bir kaplama türü olan zirkonyum, bu tür hassasiyetlerde önerilen en önemli kaplama malzemelerinden biridir.
* Zirkonyum kaplamalar, inanılmaz derecede güçlü ve dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin uzun vadeli başarısı oldukça yüksektir ve bu kaplama uygulamasını tercih edenlerin en memnun kaldığı avantajı da budur. Zirkonyum kaplama, yüksek dereceli baskıya dayanabilecek şekilde tasarlanır ve yüksek dirence karşı bile en ufak bir hasar göstermeden uzun süre dayanabilir.
* Pek çok hasta, zirkonyum diş kaplamasını rahat ve konforlu bir kullanım vaat ettiği için tercih etmektedir. Bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak üretilen ve bu sebeple de tedavi süresi daha kısa olan zirkonyum diş kaplama, hastaya gündelik kullanım esnasında yüksek oranda konfor ve kolaylık sağlamaktadır.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum tedavisi, diğer bildiğiniz diş kaplama tedavileri ile benzer şekilde uygulanır. Diş kaplama tedavileri arasındaki en belirleyici fark, elbette kaplama için kullanılan malzemenin türüdür. Tıpkı metal destekli kaplamalarda olduğu gibi, zirkonyum diş tedavisi uygulamasına geçilmeden önce kaplama yapılacak olan dişlerin üzerinde ufak düzeltmeler ve oynamalar yapılır. Bu düzeltmeler ile diş genellikle küçültülür ve kaplamayı tam olarak üzerine oturtabilecek şekilde bir form kazandırılır. Dişlerde herhangi bir hasara sebebiyet vermeyen zirkonyum kaplama, özel olarak ölçüsü alınan ağız ve diş yapısına göre laboratuvar ortamında CAD/CAM teknolojisi ile üretime verilir. Dişe uygun renkte üretilen zirkonyum alt yapısının üzerine, porselen üst yapı işlenir ve klinik ortamda dişle uyumlanması sağlanır. Son aşamada ise özel diş kaplama yapıştırıcılarının yardımına başvurularak dişe yapıştırılır ve daimi olarak kalacak şekilde entegre edilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Öncesi veSonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pek çok hastanın zirkonyum diş kaplama ile ilgili merak ettiği soruların başında zirkonyumdiş kaplama ağrı yapar mı olmaktadır. Söz konusu işlem öncesi kesim olduğu zaman hastaya lokal anestezi uygulanır, bu da hastanın işlem esnasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesini önler. Zirkonyum diş kaplama avantajları göz önünde bulundurulduğunda bu uygulamayı yaptırarak elde edilen faydalar maksimum verimliliğe ulaşmaktadır. Zirkonyum uygulaması öncesi ve sonrası dikkat etmeniz gereken hususlar oldukça azdır ve uygulaması kolaydır. Tedavi kısa bir süre süreceği ve çoğunlukla birkaç günlük bir süreçte tamamlanacağı için herhangi bir estetik kaygı yaşamaz, tedaviniz tamamlandıktan sonra hayatınıza kaldığınız yerden devam edersiniz. Özellikle dişlerinizde ya da diş etlerinizde herhangi bir tıbbi sorun söz konusu değilse, tedavi sürecinizin 1 hafta kadar kısa bir zaman dilimi içerisinde tamamlanması bile mümkündür. Zirkonyum kaplamanın yapıldığı gün ve o günün akabindeki bir hafta boyunca aşırı soğuk ya da aşırı sıcak yiyecek ve içecek tüketmekten kaçınmalı, yapışkan ve sert gıdalar tercih etmemeye özen göstermelisiniz. Eğer diş hekimi uzmanınız sizden bir kontrol randevusu talep ettiyse, bu randevuyu aksatmamalısınız. Zirkonyum diş kaplama alışma süresi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir, ancak çoğu hastamız 5 ila 10 gün içerisinde sanki dişlerinde hiçbir şey yokmuşçasına bir hisse ulaştıklarını ve zirkonyum kaplamaya çok hızlı bir şekilde adapte olduklarını belirtmektedirler.
Zirkonyum dişin tercih edilme nedenleri nelerdir?
Daha çok, estetik amaçlı olmak üzere; beyazlatma yöntemleri ile sonuç vermeyen ileri düzeydeki renk değişimlerinin tedavisinde, ortodontik tedavi yönteminin seçilmediği diastema gibi ayrık olan ya da az çapraşık ve dönük dişlerde, yapısı bozulmuş eski dolgularda, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarının yapılmasında, arka grup dişler üzerinde köprü ya da kaplama olarak kullanılmasında, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini sağlamak için tercih edilmektedir.
Zirkonyumun diş etleri ile uyumu nasıldır?
Zirkonyum, diş dokusuyla uyumlu bir malzemedir. Metal destekli olan protezlerde görülen, dişin boyun bölgesindeki ve diş etinde morarmaya benzer renklenme asla görülmez ve diş eti çekilmesine de neden olmaz. Yanlış fırçalama gibi nedenlerden dolayı diş eti çekilecek olursa estetik açıdan kötü bir görüntü oluşturmaz.
Zirkonyum Hakkında Sorulan Sorular Metale karşı alerjisi olanlarda uygulanabilir mi?
Zirkonyum kaplamanın yapısında metal bulunmadığı için alerjiye de neden olmaz. Ağızda tat değişikliğine yada kokuya neden olur mu? İçeriği metal olmadığı için bir tat değişikliği yapması ya da kokuya sebebiyet vermesi mümkün değildir. Zirkonyum dişler ileride renk değiştirir mi? Pürüzsüz ve kaygan porselen yapılı yüzeye sahip oluşu nedeniyle plak birikimi görülmez. Bu sebeple kahve, çay ve sigara gibi renklendirici gıdalardan etkilenmez. Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır. Zirkonyum kaplamaların bakımı nasıl yapılır? Dişler, normal dişleri fırçalar gibi fırçalanır. 6 ayda bir yapılan düzenli hekim kontrolleri ile zaten oluşabilecek problemler öngörülüp bu problemler için tedbir alınır. Zirkonyum dişler ne kadar süre ile kullanılabilir? Kontroller düzenli olarak yaptırıldığında çok uzun yıllar kullanılabilir. Şu kadar süre ile kullanılabilir diye bir süresi yoktur. Dişler canlı dokulardır ve zamanla aşınmalar ile diş yapısında değişiklikler gözlemlenir. Zirkonyum kaplama yapılan dişlerde değişiklikler olmaz. Zirkonyum değiştirilmek istenildiğinde dişe zarar verir mi? Zirkonyum kaplamalar kesilerek çıkarıldığı için herhangi bir rahatsızlık duyulmaz. Dişlerde doku kayıplarına sebebiyet vermez.