Diş Eti Estetiği Nedir?
Son dönemlerde, pembe estetik olarak da ifade edilen diş eti estetiği oldukça önem kazanmaya başlamıştır. Artık diş estetiği kadar, pembe estetik de tercih edilen estetik uygulamalar arasında yer almaktadır. Sağlıklı ve güzel görünen dişlerin tamamlayıcısı ve vazgeçilmezi durumunda olan diş eti sağlığı ve estetiği ön plana çıkmaktadır. Güzel ve estetik bir gülümseme için dişler, inci gibi de olsa, tek başına yeterli olmamaktadır. Gülümseme esnasında görünen yalnızca dişler olmamaktadır, aynı zamanda diş etleri de görünmektedir. Bu görüntünün bir bütün olarak uyumlu ve intizamlı olması gerekmektedir. Bu noktada diş eti estetiği önem kazanmaktadır.
Diş Eti Estetiğine Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulmaktadır?
Ağız yapısı ve ağız sağlığı genel olarak değerlendirildiğinde, diş ve diş eti sağlığı birlikte önem kazanmaktadır. Dişlerin olması gereken bir diş eti seviyesi ve standardı bulunmaktadır. Bu düzen ve standart bozulduğunda, genel olarak ağız estetiği de bozulmuş olmaktadır. Gülümseme veya konuşma esnasında, fazla oranda görünen diş etleri, (gummy smile) genel ağız görünümünü olumsuz etkilemektedir. Diş etlerinin orantısız ve fazla görünmesi durumu, gummy smile olarak da adlandırılmaktadır. Bu sorunlar artık, yeni geliştirilen teknolojiler sayesinde, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan, çoğunlukla tek seansta ve kanamasız olarak tedavi edilebilmektedir.Sağlıklı diş eti, sıkı bir görüntüye ve pembe renge sahiptir. Sağlıklı diş etlerinde kanama olmamaktadır, bu nedenle rengi de kırmızı görünmemektedir. Diş etlerinde kanama yaşanıyorsa, buna bağlı şişlikler meydana gelmekte ve bu da diş eti sorunlarının göstergesi olmaktadır. Bunun yanı sıra, yaşın ilerlemesi ile de diş eti çekilmeleri yaşanmaktadır. Bu durumlar da, estetik sorunlar olarak karşımıza çıkmakta ve diş eti estetiği yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir.
Diş Eti Estetiğinde (Pembe Estetik) Uygulanan Yöntemler Nelerdir?
1) Rejeneratif: Bu uygulama, periodontal hastalık sonrasında yıkıma uğrayan destek dokuların, vücudun doğal mekanizmaları tarafından uyarılması ve bu sayede yeniden yapımının sağlanması amacıyla gerçekleştirilmektedir.
2) Gingivektomi: Bu uygulama, diş eti büyümesi problemlerinde ve derin çukurlukların oluştuğu bölgelerdeki fazla görünen diş etinin çıkarılması şeklinde uygulanan işlemdir.
3) Gingivoplasti: Bu uygulamayla da, fazla veya asimetrik görünen diş etinin seviyesi düzeltilmektedir.
4) Kron boyu uzatma: Diş yapısında fazla oranda doku kaybı meydana gelmişse ve çürüğün diş etinin alt kısmına uzanması durumlarında, dişlerde kron boyunun uzatılması gündeme gelmektedir. Böylece fazla diş eti dokusunun çıkartılarak, kemik yapısının yeniden şekillendirilmesi amaçlanmaktadır.