Dişlerimizi düzenli fırçalayıp gerekli bakımı yapmadığımızda ağzımızda ve dişlerde kalan artıklar zamanla bakteriler için uygun bir ortam haline gelir. Meydana gelen bakterilerin ürettiği asitler diş mine yapınızı tahrip eder ve dişiniz çürümeye başlar.
Diş Çürüğünün Genel Sağlığa Etkisi!!!
Diş çürüğü hafife alınacak bir problem değildir. Önlem alınmadığında, tedavisi yapılmadığında genel vücut sağlığınızı ciddi manada tehdit eder.
Diş ve çene kaybından ziyade, dişte meydana gelen enfeksiyon bütün vücuda yayılabildiği için başta yakın organlar olduğu için boğazda tekrar eden farenjit ve larenjite, sürekli devam eden baş ağrılarına neden olur. Bunun yanı sıra çürüklerlerden dolayı yeterli çiğneme yapmadığınız için mide problemlerine ve hatta obeziteye neden olur. Dişteki bakteriler kan ve tükürük yoluyla diğer organlara kolaylıkla ulaşır. Bu bakteriler gerekli tedavi yapılmadığında zamanla çoğalarak kalp, böbrek, karaciğer gibi hayati organlarınızın sağlığını tehdit eder. Genel sağlığımız için hayati öneme sahip olan ağız ve diş bakımlarınızı ihmal etmeyin. Herhangi bir şikayetiniz olmasa bile yılda en az iki kere diş kontrollerinizi yaptırın.
Hasar Oluştuktan Sonra Diş Çürüğü Geri Döndürülebilir Mi?!!
Diş çürüğünü her zaman geri döndüremezsiniz ancak sağlıklı ağız bakım alışkanlıklarıyla çürüğü önleyebilir var olan çürüklerin ilerlemesini engelleyebilirsiniz yinede çürükleriniz olsun olmasın yılda en az iki kere diş hekimi kontrolünü yaptırmalısınız.
Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?!!
Diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgusudur. Dolgu işleminde, dişin çürüyen kısmı tamamen kazınarak dolgu malzemesiyle ile doldurulur. Çürüklerin derinleşerek sinirlere ulaşması halinde kanal tedavisi uygulanır.Bu tedavide, dişin çürük kısmı ile birlikte dişin kanal yapısında bulunan sinirler ve kan damarları çıkartılır. Enfeksiyon söz konusu ise buna yönelik müdahaleler yapılır ve ardından kalan boşluk dolgu malzemesiyle doldurulur. Tamamen çürümüş dişler için ise tek çözüm yolu dişin çekilmesi ve yerine protez yerleştirilmesidir.
!! Eğer sizde diş çürüğüne sahip olduğunuzu düşünüyor ve diş çürükleri nasıl geçer diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden doktor muayenenizi yaptırmalı çürüklerinizi tedani ettirmelisiniz. Bu sayede çürüğün ilerlemeden tedavi edilmesini sağlayarak oluşabilecek diş kayıplarını önlemiş olursunuz. Herhangi bir çürüğünüz olmasa bile altı ayda bir rutin diş muanesinden geçerek olası ağız ve diş hastalıklarınızın erken evrede tespit edilmesini sağlayabilirsiniz.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri